Venetië - Jackie

Zowat iedereen van mijn leeftijd weet nog zeer goed waar hij/zij was op 22 november 1963 Dallas, Texas. The Zapruderfilm is niet toevallig de meest bekende film ter wereld en het beeld van Jackie met het verbrijzelde hoofd van JFK op haar schoot, wekte medeleven overal ter wereld. Een biopic over deze periode uit het leven van de bekendste First Lady kon gemakkelijk de verkeerde kant op als een prestigieuze , melodramatische hagiografie à la Grace of Monaco

Gelukkig was er de Argentijnse kineast Pablo Larraín die handig de sentimentele valkuilen wist te vermijden. Hoe? Door zijn biopic te structureren rond het interview dat journalist Theodore H. White (Billy Crudup) van LIFE magazine had met Kennedy’s weduwe in Hyannis Port amper een week na de moord. Geen voorgekauwde vragen van een meegaand journalist maar eerder een onderliggende vijandigheid waarin Jackie, en zij alleen, bepaalt wat mag gepubliceerd worden. Flashbacks van de fatale dag en de voorbereidingen van de begrafenis op Arlington Cemetery worden tussen het gesprek gemonteerd, alsook de beroemde, hier nagespeelde TV tour of the White House. Opvallend is dat Jackie zelf de deur opent voor de journalist. Waar is haar personeel? Zal Jackie hetzelfde overkomen als de weduwe van Lincoln die in armoede stierf? De bezorgdheid van Jackie gaat ook naar de historische betekenis van haar man JFK. Daar lagen de Johnsons zeker niet van wakker: LBJ  zwoer de eed  al op Air Force One nog voor ze Dallas verlieten. Telkens JACKIE een weepie moment nadert, is er de Mica (Under the Skin) Levi score om die momenten te neutraliseren. We hadden niets anders verwacht van de regisseur van The Club (2015) en Neruda ( 2016). 

Natalie Portman is een overtuigende Jacqueline Kennedy, later ook de schatrijke "Jackie" Onassis, geen arme Lincoln weduwe dus. Richard Burton zaliger mag de ontluisterende song zingen uit Lerner & Loewes musical Camelot, de onofficiële naam van de Kennedy administratie. Een overtuigende cast speelt de vroegere groten der aarde op een ingehouden manier. Caspar Phillipson is John F. Kennedy, Peter Sarsgaard  zijn broer Robert. Greta Gerwig  is Jackie’s assistente Nancy Tuckerman. John Carroll Lynch en Beth Grant spelen de  Johnsons met dezelfde overtuiging als Bryan Cranston en Melissa Leo in All the Way (2016). John Hurt is Jackie' s vertrouwenpriester.

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE
 
onomatopee