Venetië mikt op maan en sterren

Eind deze maand gaat de 75ste feesteditie van het oudste festival ter wereld van start met een reis naar de maan. Het programma dat volgt baadt in weelde …

In 2016 begon Damien Chazelles zegetocht met retromusical La La Land in Venetië. FIRST MAN probeert dat over te doen, met opnieuw Ryan Gosling in een hoofdrol, ditmaal als de allereerste man op de man, Neil Armstrong. Hopen ook op een fonkelende plek tussen de sterren in de hoofdcompetitie: Jacques Audiards westernkomedie THE SISTERS BROTHERS, met John C. Reilly, Joaquin Phoenix en Jake Gyllenhaal, en het muzikale drama VOX LUX (Brady Corbet), met Natalie Portman, Jude Law en Stacy Martin.

Anders dan bij het festival van Cannes is er in Venetië nauwelijks herrie rond de aanwezigheid van Netflixfilms. Het Amerikaanse platform haalt zelfs drie selecties voor de hoofdcompetitie: het eerst als serie aangekondigde THE BALLAD OF BUSTER SCRUGGS van de gebroeders Coen staat er naast ROMA van Alfonso Cuarón en 22 JULY van Paul Greengrass. En ook de uit Cannes geweerde Orson Wellesfilm THE OTHER SIDE OF THE WIND, lang verloren gewaand en met Netflixgeld afgewerkt, is er (buiten competitie) te zien.

Verder spreidt de hoofdcompetitie de armen voor enkele aan de Croisette verwachte titels: SUNSET van László Nemes en NUESTRO TIEMPO van Carlos Reygadas. Is niet van de partij: de sciencefictionfilm High Life van Claire Denis, met Robert Pattinson, nochtans al verhoopt in Cannes. Voorlopig is er ook nog geen spoor van The Death and Life of John F. Donovan van Xavier Dolan. Beautiful Boy, de nieuwe film van Felix Van Groeningen, gaat dan weer in wereldpremière op het festival van Toronto, dat deels overlapt met de filmfestiviteiten op het Lido.

Juryvoorzitter Guillermo Del Toro, vorig jaar winnaar van de Gouden Leeuw met The Shape of Water, mag zich nog verwachten aan SUSPIRIA, de remake van Dario Argento’s horrorklassieker uit de jaren 70, en nieuw werk van Olivier Assayas, Florian Henckel von Donnersmark, Mike Leigh en Yorgos Lanthimos.

Een film buiten competitie die nu al sterallures aanneemt is A STAR IS BORN, het regiedebuut van acteur Bradley Cooper. Naast Cooper verschijnt Lady Gaga in de rol van een boerendochter die droomt van een Hollywoodcarrière. Eerder speelden Janet Gaynor (in 1937), Judy Garland (in 1954) en Barbra Streisand (in 1976) die rol.

Zoals gewoonlijk selecteert de Mostra minstens één documentaire voor de hoofdcompetitie. Die plek wordt dit jaar ingenomen door WHAT YOU GONNA DO WHEN THE WORLD’S ON FIRE? van de Italiaanse Amerikaan Roberto Minervini. Buiten competitie kondigen zich nog intrigerende documentaires aan, met nieuw werk van Amos Gitai (A LETTER TO A FRIEND IN GAZA), Victor Kossakovsky (AQUARELA), Sergei Loznitsa (PROCESS), Errol Morris (AMERICAN DHARMA), Tsai Ming-Liang (YOUR FACE) en Frederick Wiseman (MONROVIA, INDIANA), die vorig jaar in Venetië alweer imponeerde met Ex Libris: The New York Public Library.

Wie graag speurt naar een Belgische aanwezigheid komt uit bij Matthias Schoenaerts in het misdaaddrama FRÈRES ENNEMIS van Fransman David Oelhoffen, hopelijk een competitiefilm die meer indruk maakt dan Our Souls at Night vorig jaar, met Schoenaerts naast Robert Redford en Jane Fonda. Een jaar geleden stelde Schoenaerts ook Le fidèle voor in Venetië. In de nevensectie Venice Days zijn CONTINUER van Joachim Lafosse et EMMA PEETERS van Nicole Palo geselecteerd.

Films in competitie

THE MOUNTAIN, Rick Alverson
DOUBLES VIES, Olivier Assayas

THE SISTERS BROTHERS, Jacques Audiard
FIRST MAN, Damian Chazelle (openingsfilm)
THE BALLAD OF BUSTER SCRUGGS, Joel & Ethan Coen
VOX LUX, Brady Corbet
ROMA, Alfonso Cuaron
22 JULY, Paul Greengrass
SUSPIRIA, Luca Guadagnino
WERK OHNE AUTOR, Florian Henckel von Donnersmark
THE NIGHTINGALE, Jennifer Kent
THE FAVOURITE, Yorgos Lanthimos
PETERLOO, Mike Leigh
CAPRI-REVOLUTION, Mario Martone
WHAT YOU GONNA DO WHEN THE WORLD’S ON FIRE?, Roberto Minervini
SUNSET, László Nemes
FRÈRES ENNEMIS, David Oelhoffen
NUESTRO TIEMPO, Carlos Reygadas
AT ETERNITY’S GATE, Julian Schnabel
ACUSADA, Gonzalo Tobal
KILLING, Shinya Tsukamoto

Beeld: FIRST MAN

Geschreven door BJORN GABRIELS
 
onomatopee