Vijf Vlaamse docu’s in vijf steden

Het is soms met een vergrootglas speuren waar Vlaamse documentaires, die op binnen- en/of buitenlandse filmfestivals in de prijzen zijn gevallen, ergens in een gewone bioscoop te zien zijn. Daar lijkt nu eindelijk verandering in te zullen komen. Zo gaan vandaag de Vlaamse Documentairedagen van start. In vijf steden worden vijf van de betere Vlaamse documentaires geprogrammeerd: Empire of Dust (Bram Van Paesschen), Cinema Inch’allah (Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe), Junior (Sien Versteyhe), Little Heaven (Lieven Corthouts) en Snake Dance (Manu Riche en Patrick Marnham).

In Empire of Dust verkent filmregisseur Bram Van Paesschen (van de onvolprezen mockumentary Rookgordijn boven Brussel) het menselijk aspect van de Chinese invasie in het mineraalrijke Afrikaanse continent. In Cinema Inch’allah staan vier jonge Belgisch- Marokkaanse filmmakers centraal, die vol enthousiasme actiefilms draaien waarin ze zelf de hoofdrol spelen. Junior vertelt het verhaal van de 23-jarige bokser die wereldkampioen werd in de lichtgewicht klasse bij de jeugd maar tegelijk zich met een familiedrama geconfronteerd ziet. Voor Little Heaven reizen we af naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. In het weeshuis Little Heaven (!) krijgt Lydia op haar dertienjarige verjaardag te horen dat ze HIV positief is. En Snake Dance, tot slot, gaat over de keuzes die de mens vandaag dient te maken, wil hij kunnen overleven in een wereld waarin ons technologische vernuft massavernietiging mogelijk maakt.

De documentaires worden in een zogenaamde festivalformule aangeboden, wat inhoudt dat er feestjes aan te pas komen en een gepaste omkadering voorzien is: inleidingen, nagesprekken en ontmoetingen met de regisseurs. De Vlaamse Documentairedagen lopen tot 12 november. De deelnemende bioscopen zijn: Cinema Rits (Brussel), Cinema Zed (Leuven), Cinema Zuid (Antwerpen), Zebracinema (Hasselt) en Sphinx Cinema (Gent). Meer informatie vind je hier: http://issuu.com/fonkvzw/docs/folder_vdd_2012.

Geschreven door NIELS LAVEREN & FREDDY SARTOR
 
onomatopee