Vlaamse documentaires in de bioscoop

De Vlaamse documentaires INCLUSIEF, HARRY GRUYAERT. PHOTOGRAPHER en UN PAYS PLUS BEAU QU'AVANT zoeken vanaf deze week naar een publiek in de bioscoop. Diversiteit en vrijheidsverlangen in beeld.

Vormelijk lopen ze uiteen, de films van Ellen Vermeulen, Gerrit Messiaen en Hannes Verhoustraete. Met haar zwart-witte, op pellicule gefilmde INCLUSIEF geeft Vermeulen inleving en stof tot nadenken die in het publieke en politieke debat over inclusief onderwijs al te vaak ontbreken. De film portretteert vier kinderen, in vier schoolomgevingen van kleuterklas tot middelbaar, met elk hun eigen kenmerken zoals gedragsproblemen of moeilijk functionerende armen en benen. INCLUSIEF schetst een complex, persoonlijk beeld van een complex, maatschappelijk vraagstuk. De film wordt vertoond via het initiatief Docpoppies, dat Vlaamse documentaires simultaan uitbrengt bij meerdere bioscopen en culturele vertoners. Meer informatie vind je hier.

De vorige documentaire van Gerrit Messiaen, Lucien Hervé, photographe malgré lui (2015), dompelde zich ook onder in zwart-wit, in de prachtige architectuurfoto's van de Hongaars-Franse fotograaf Lucien Hervé. Met zijn nieuwe film, opnieuw een portret van een roemruchte fotograaf, neemt Messiaen een kleurenbad. HARRY GRUYAERT. PHOTOGRAPHER, dat met Jimmy Kets nog een andere fotograaf als DoP achter de camera heeft, kijkt hoe de tovenaar met kleuren Harry Gruyaert zijn straatfoto's maakt en welk persoonlijk en artistiek parcours hij liep van Mortsel in het katholieke Vlaanderen tot de wereldsteden Parijs en New York, die hij vatte in opmerkelijke kleurenfoto's. "Vrijheid is het allerbelangrijkste", zegt Gruyaert. "Ik heb een hekel aan vastzitten, aan wachten ook. Ik hou van connecteren op een heel vlugge, simpele manier."

Op een andere manier over grenzen heen richt UN PAYS PLUS BEAU QU'AVANT zich op de Congolese gemeenschap in Brussel. Filmmaker Hannes Verhoustraete volgt een Belgisch-Congolese kleinhandelaar en verbindt diens positie in de informele economie aan de grote vraagstukken van de Belgisch-Congolese relatie vroeger en vandaag. UN PAYS PLUS BEAU QU'AVANT is de eerste lange documentaire van Verhoustraete, die met zijn eveneens in Brussel gesitueerde afstudeerfilm 28 Rue Brichaut (2013) een Wildcard van het VAF won. De film gaat woensdag in avant-première in de Beursschouwburg.

Ons interview met Gerrit Messiaen en Harry Gruyaert lees je in het decembernummer, te bestellen via info@filmmagie.be en te koop bij een van de verkooppunten.

Beeld: Inclusief

Geschreven door BJORN GABRIELS
 
onomatopee