Vlaamse films in Utrecht

Nono, het Zigzag Kind (foto) van Vincent Bal is de openingsfilm vanavond op het Nederlands Filmfestival (NFF) in Utrecht. De Vlaamse cineast zit met zijn familiefilm over de dertienjarige Nono die samen met een meester-inbreker op zoek gaat naar het geheim van zijn moeder in de Gouden Kalf competitie voor Beste Speelfilm. Ook onze andere landgenoot Christophe Van Rompaey (Aanrijding in Moscou) werkte aan een Nederlandse film die meedoet voor de prijzen: Lena is genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse film.

De Vlaamse film eist een hoofdrol op op het NFF. Little Black Spiders van Patrice Toye, Tot Altijd van Nic Balthazar, Quichote’s Eiland van Didier Volckaert, kortfilms You Will Find It van Jessie De Leeuw en Dood van een schaduw van Tom Van Avermaet,… Het is maar een kleine greep uit het aanbod, want meer dan tien Vlaamse films staan op het programma op het NFF. De Vlaamse film wordt voor het eerst in de geschiedenis van het festival zelfs geëerd met een heuse Vlaamse avond. NFF werkt verder sinds dit jaar samen met het Filmfestival van Oostende, wat een vlotte uitwisseling van films als resultaat mag voorleggen.

Daarnaast viel de keuze van de directie op Michael R. Roskam (Rundskop) voor de jaarlijkse reeks interview met een filmmaker die het voorbije jaar een of meerdere belangrijke stappen in zijn carrière heeft gezet. Roskam’s Oscar nominatie legde hem immers geen windeieren. Hij werkt aan HBO serie Buda Bridge Bitch (een eigen pitch, dat rijmt!) en langspeelfilm The Tiger (Focus Features). Interviewster van dienst is Wendy Mitchell, hoofdredactrice van Screen International. In het interview is er zowel aandacht voor de carrière van de Limburgse filmer als zijn toekomstperspectieven.

Speciale aandacht gaat dit jaar ook uit naar de Nederlandse cineast George Sluizer. Hij stelt zijn ‘nieuwe’ film Dark Blood in competitie voor. De opnames voor deze thriller begonnen in 1993, maar door de onfortuinlijke dood van hoofdrolspeler River Phoenix tijdens de opnames raakte de film niet af. Enkele cruciale scènes ontbraken. Dankzij crowdfunding en creatieve oplossingen in de montagekamer kan de film nu alsnog een première beleven, en dit op dinsdag 2 oktober. Sluizer wordt ter gelegenheid van zijn première in de bloemetjes gezet, en enkele van zijn meest opmerkelijke films (zoals Spoorloos / The Vanishing) worden opnieuw gedraaid, alsook Hans Heijnen’s documentaire George Sluizer – Filmen over grenzen.

Het NFF loopt nog tot en met 5 oktober. Je kan voor meer informatie terecht op www.filmfestival.nl.

Geschreven door NIELS LAVEREN
 
onomatopee