Von Trier & Almodovar het meest genomineerd

MELANCHOLIA van Lars Von Trier is in zes categorieën genomineerd met het oog op de nationale filmprijzen, de Bodils, die voor de 65ste keer de 2de maart in theater Bremen in Kopenhagen worden uitgereikt. Dat is één nominatie meer dan het best aardige A FAMILY van Pernille Fischer, die het voorbije jaar op de Berlinale nog door de Fipresci-jury van de internationale filmkritiek werd gelauwerd maar nooit in België in de bioscoop is geraakt.

MELANCHOLIA, vorig jaar verkozen tot Beste Europese Film, werd onlangs uitgeroepen tot Beste Film door de National Society of Film Critics, de Amerikaanse vereniging van 58 filmrecensenten. Opmerkelijk is dat bij de genomineerden als Beste Amerikaanse Films DRIVE is ondergebracht van de talentrijke, Scandinavische filmer Nicolas Winding Refn, naast WINTER’S BONE, BLACK SWAN, TRUE GRIT en THE TREE OF LIFE.

En in Spanje zijn de grote favorieten voor de Goya’s die de 19de februari bekend worden gemaakt: LA PIEL QUE HABITO van Pedro Almodovar (met 16 nominaties) en NA HABRA PAZ PARA LOS MALVADOS van Enrique Urbizu (14 nominaties), dat ook nog niet de Belgische bioscoop heeft gehaald.

Onder de ontgoochelingen bekende namen zoals Jaume Balaguero (MALVEILLANCE), Alex de la Iglesia (LA CHISPA DE LA VIDA), Max Lemcke (CINCO METROS CUADRADOS) en Montxo Armendariz (NO TENGAS MIEDO) die ondanks een goed onthaal bij de kritiek slechts een symbolische keer (als nominatie) wordt vermeld.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee