Wedstrijd! Modern klassiek met Jean-Michel Blais te Leuven

Op 30 november zakt de Canadese pianist Jean-Michel Blais af naar de Leuvense schouwburg. Samen met andere 'modern classic'-artiesten stelt hij zijn soundtrack voor van Xavier Dolans nieuwe film 'Matthias & Maxime' (release voorjaar 2020).

Jean-Michel Blais maakte als pianist en componist furore in 2016 furore met zijn debuutalbum Il, dat hij in twee dagen tijd opnam in zijn appartement met een zoomrecorder. Op zijn tweede plaat Dans ma main (2018) combineerde hij met succes piano met elektronische instrumenten. Zijn landgenoot Xavier Dolan wou aanvankelijk muziek uit deze albums gebruiken voor zijn nieuwste film Matthias & Maxime, maar vroeg de componist uiteindelijk of hij een originele soundtrack wou schrijven. Op vraag van de regisseur liet Blais zich inspireren door de muziek van Franz Schubert. Met name de 'Pianosonate nr. 16' diende als het belangrijkste uitgangspunt voor een aantal geïmproviseerde muzikale variaties. Ongebruikelijk was wel dat Blais in de studio dook alvorens de eigenlijke filmopnamen van start gingen. Dolan had de gewoonte om regelmatig muziekdemos mee te nemen naar de set van Matthias & Maxime. Een aantal scènes van de film werden trouwens opgenomen en gemonteerd op maat van de muziek, wat doet denken aan de werkmethode van Sergio Leone en zijn legendarische samenwerking met Ennio Morricone.

Helemaal in de lijn van Blais’ eerdere werk is dit indringende pianomuziek zonder tierlantijntjes, De meeste tracks zijn intiem; enkel in ‘Le Lac’ gaat het er wat heviger aan toe. De soundtrack werd dit jaar bekroond met de Cannes Soundtrack Award, wat verklaart waarom er besloten werd om de originele muziek van Blais (alles bij elkaar minder dan twintig minuten) apart uit te brengen (digitaal en op vinyl). Een interessante bonustrack is ‘Le Souper’, dat uiteindelijk niet weerhouden werd in de film, waarvan ook een live performance terug te vinden is op YouTube. In de film zijn ook een heleboel songs te horen, onder meer van Britney Spears, Pet Shop Boys, Alex Cameron en Phosphorescent, die niet inbegrepen zijn in de uitgave.

Wedstrijd! Welke is je favoriete song ooit gebruikt in een film van Xavier Dolan? Mail ons het antwoord en maak kans op een gratis duoticket voor 'Focus op modern klassiek' op 30 november in de Stadschouwburg van Leuven, met optredens van Jean-Michel Blais, Remy van Kesteren en Wouter Dewit.

Geschreven door RUTGER PENNE
 
onomatopee