Wie houdt van policiers moet naar Liège

De policier, in het Nederlands vaak vertaald als politiefilm (maar in feite is dat niet hetzelfde), heeft in de loop der jaren in de bioscoopzaal wat aan belang ingeboet. Om de populariteit van dat genre wat op te krikken organiseert men in Luik nu al bijna tien jaar lang een heus Festival du Film Policier.

Tot zondag 26 april kan je dus in Luik de 9de editie van het Festival International du Film Policier de Liège bijwonen, een vierdaagse filmmarathon met onder meer acht speelfilms in competitie (waaronder “De Behandeling” van Hans Herbots, foto) en een aparte competitie voor documentaires. Er zijn drie avant-premières: de Franse films “L’affaire SK1” met Nathalie Baye, “La résistance de l’air” met onder anderen 'onze' Johan Heldenbergh, en de Roemeense film die eerder al in competitie in Berlijn liep: “Why Me?”.

In de sectie ‘Panorama’ stelt het festival acht films voor die in hun land van herkomst al de nodige aandacht kregen, maar hier in België minder bekend zijn, waaronder “La foresta di ghiaccio” (Italië), “Pseudonym” (Frankrijk), “Big Muddy” (Canada), “Bloedlink” en“Infiltrant” (allbei Nederland). De focus op Aziatische films omvat drie films: “Pyojeok” en “Gashi”, telkens uit Zuid-Korea, en Akira Kurosawa’s “Nora Inu” (1949). Het onderdeel ‘Crimes contre nature’ brengt eveneens drie films, waaronder het Braziliaanse “Xingu” (2012) over de lotgevallen van de Braziliaanse Indianen in het Amazonewoud, en Gus Van Sants “Promised Land (2013) met Matt Damon en Frances McDormand.

Een tweeluik van pedagogische films bestaat uit “Dog Pound” (USA, 2010) en “Pseudonym” (2014). Aangevuld met enkele nevenactiviteiten etaleert deze editie een boordevolle agenda met filmvertoningen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat (wanneer het filmgenre nog des te beter zich laat genieten).

De negenkoppige jury wordt voorgezeten door de Franse regisseur José Pinheiro (69 jaar), die vooral voor televisie werkt; hij wordt geflankeerd door onder anderen de Franse acteurs Ludovic Berthillot, Philippe du Janerand, Valérie Mairesse en actrice Lydie Melki die in 2006 een nevenrol speelde in “Toi et moi” (aan de zijde van Marion Cotillard en Julie Depardieu). België laat zich vertegenwoordigen door onder anderen de actrices Alexandra Vandernoot en Stéphanie Crayencour. Het meest bekende jurylid is Enrico Macias, vooral in Frankrijk al meer dan een halve eeuw een gevierd zanger en muzikant. Zij zullen de prijs van het festival, de Insigne de Cristal, in meer dan één categorie toekennen (beste film, scenario, acteur, actrice enz.).

Alle info van het Festival is terug te vinden op festivaliege.be

Geschreven door LEO VERSWIJVER
 
onomatopee