Wie is op weg naar Venetië?

Het Filmfestival van Cannes is nog maar net achter de rug of daar wenkt het Filmfestival van Venetië (van 27 augustus tot 6 september) al. Twee films zouden al door artistiek leider Alberto Barbera zijn geselecteerd: (het door Cannes niet geselecteerde) THE CUT van de Duits-Turkse filmer Fatih Akin en THREE HEARTS van Benoît Jacquot.

Andere titels die op diverse pronostieklijstjes figureren zijn Amerikaanse films zoals A MOST VIOLENT YEAR, een thriller van J.C.Chandor met Jessica Chastain en Alessandro Nivola, GONE GIRL (foto) van David Fincher met Ben Affleck, BIRDMAN van Alejandro Gonzalez Inarritu en MANGLEHORN van David Gordon Green met Al Pacino.

Andere kanshebbers op een selectie zouden Tim Burton - BIG EYES zijn en Terrence Malick - KNIGHT OF CUPS, met als acteurs: Christian Bale, Natalie Portman en Cate Blanchett, als de film tenminste op tijd af geraakt.

Films die zich vanuit Frankrijk aandienen zijn: EDEN van Mia Hansen-Love, VIE SAUVAGE van Cedric Khan, LA RANçON DE LA GLOIRE van Xavier Beauvois en RETOUR à ITHAQUE van Laurent Cantet.

In de loop van deze maand zou het selectieteam ook de Italiaanse film IL GIOVANE FAVOLOSO van Mario Martone visioneren, een biopic over de dichter Giacomo Leopardi en PHOENIX, een holocaustdrama van de Duitse cineast Christian Petzhold.

De slotfilm van deze editie wordt THE GOLDEN ERA van de Chinese cineaste uit Hongkong, Ann Hui die tevens de jury van de sectie Orizzonti in Venetië voorzit.

Overigens is er alvast interesse van het festival in drie Vlaamse films: LUCIFER van Gust Van den Berghe, WASTE LAND van Pieter Van Hees (met Jérémie Renier en Natali Broods) en het langspeelfilmdebuut van Emilie Verhamme.

Alice Rohrbacher, in Cannes met haar tweede fictiefilm LE MERAVIGLIE goed voor Le Grand Prix, zit in Venetië de jury voor die de Luigi De Laurentiis Award moet toewijzen, de Prijs vd Toekomst, ooit nog gewonnen door het Belgische duo Peter Brosens & Jessica Woodworth.

Openingsfilm van de sectie Venice Days is ONE ON ONE, de twintigste film van Kim Ki-duk alweer, een misdaadfilm over de brutale verkrachting en de moord op een schoolmeisje. De verdachten worden The Shadows genoemd. “Een film over mijn land”, zo bevestigde Kim Ki-duk.

Geschreven door FREDDY SARTOR