Wim Opbrouck, master van het Filmfestival Oostende

Theater- en filmacteur Wim Opbrouck is de gastheer van het elfde filmfestival van Oostende. Het langspeelfilmdebuut CARGO van Gilles Coulier mag op vrijdag 8 september het festival openen. Filmmagie was aanwezig op de persconferentie.

Opbrouck is bekend van televisieseries zoals Het eiland en In de gloria, maar speelde ook in films zoals Het varken van Madonna van Frank Passel, Boven is het stil van Nanouk Leopold, Café Derby van Lenny Van Wesemael en kortfilm Badpakje 46, die in 2011 de juryprijs won op het filmfestival van Cannes.

Voor zijn Master Selectie koos hij voor de antioorlogsfilm in de brede zin van het woord. “Wij zijn van nature niet geneigd de vrede te bewaren. Toch heb ik bewondering voor cineasten die door een naïeve vredesgedachte geloven dat het geweld ooit ophoudt”, aldus Opbrouck. Hij selecteerde een tiental films die op dat elan verdergaan: COME AND SEE van Elem Klimov, UNA GIORNATA PARTICOLARE van Ettore Scola, LA GRANDE ILLUSION van Jean Renoir, THE DEER HUNTER van Michael Cimino, PATHS OF GLORY van Stanley Kubrick, WALTZ WITH BASHIR van Ari Folman, DES HOMMES ET DES DIEUX van Xavier Beauvois en HOTEL RWANDA van Terry George.

Humor ziet Opbrouck als een onverwoestbaar tegengif voor de horror van de oorlog, waarbij de nar altijd weer zal opstaan om de machthebber een neus te zetten. Daarom worden eveneens DR. STRANGELOVE van Kubrick en THE GREAT DICTATOR van Charles Chaplin geprogrammeerd. LE PETIT BAIGNEUR van Louis De Funès wordt in openlucht vertoond in het Leopoldpark van Oostende.

Op het campagnebeeld zien we hoe Opbrouck – net zoals in de kortfilm DAG VREEMDE MAN van Anthony Schatteman - zijn vrouwelijke kant laat zien. Dat staat voor ‘de ultieme transformatie’ die elke acteur doormaakt voor het vertolken van een personage.

De eer om het festival te mogen openen is voor CARGO van de West-Vlaamse filmmaker Gilles Coulier. Hij maakte al kortfilms zoals IJsland, Paroles en Mont Blanc, maar zal bij het grote publiek vooral bekendstaan als regisseur van de Canvas-serie Bevergem. Zijn langspeeldebuut CARGO vertelt het verhaal van drie broers die gedreven worden tot de rand van de afgrond. Volgens artistiek directeur Peter Craeymeersch is het een film die Oostende ademt: “CARGO werd volledig opgenomen in Oostende, met de visserij als thema en met drie hoofdacteurs (Sam Louwyck, Wim Willaert en Sebastien Dewaele) die een sterke band met Oostende hebben.”

Nog meer nieuws viel te rapen op de persconferentie, namelijk dat de twee internationale competities uitbreiden. De LOOK-competitie, die de aandacht vestigt op de esthetische kwaliteiten van cinema, breidt uit tot negen films. De Taste of Europe-competitie, voor Europese films die in eigen land wel succes boeken maar niet in België worden verdeeld, omvat voortaan tien films. Vorig jaar waren dat er nog zes voor elke competitie.

Bovendien nodigt het filmfestival van Oostende elk jaar een gastland uit. Dit jaar is dat Nederland. De Nederlandse cinema is vandaag niet meer zo bekend in Vlaanderen; onterecht omdat dat land de voorbije jaren toch wat kwaliteitsfilms heeft geproduceerd.

FFO 17, van 8 september tot en met 16 september. Meer info vind je op www.filmfestivaloostende.be

BEELD: Campagnebeeld van FFO 17 ©RV

Geschreven door JOCHEN DE SMET