Win de soundtrack van The New Pope op vinyl!

Dankzij het Franse platenlabel Milan Music kunnen we onze lezers verblijden met enkele vinyls van de soundtrack van Sorrentino’s THE NEW POPE. Op de twee (!) platen staan samen 26 nummers, met composities van Lele Marchitelli en songs van onder meer Sofi Tukker en Millie Turner. Mail je adres naar win@filmmagie.be om kans te maken op een unieke aanvulling van je platencollectie.

De grootste aantrekkingskracht van de miniserie The Young Pope, de voorganger van The New Pope, was ongetwijfeld (naast de briljante casting van Silvio Orlando en Diane Keaton) de heerlijk eclectische soundtrack. Klassieke muziek en hymnes werden afgewisseld met moderne klanken gaande van (al dan niet ambient) elektronische muziek tot synthesizerpop en vergeten Italiaanse songs. Memorabel was in elk geval Devlins cover van Bob Dylans ‘(All Along the) Watchtower’, die speelt tijdens de opvallende intro. Regisseur Paolo Sorrentino selecteerde naar eigen zeggen de meeste songs zelf tijdens het monteren van de serie, maar hij liet ook originele muziek schrijven voor The Young Pope. De Italiaanse componist Lele Marchitelli, met wie Sorrentino al samenwerkte voor de films La grande bellezza en Loro, tekende voor enkele tracks. De componist moet ermee leven dat zijn composities wat op het achterplan verzeilen, aangezien Sorrentino het niet kan laten om zijn film- en televisiewerk vol te stouwen met bestaande muziek. De eigenaardige mix van uiteenlopende muziekstijlen is intussen zowat het handelsmerk van de Italiaanse regisseur.

Het succes van The Young Pope maakte de weg vrij voor een vervolg, The New Pope, deze keer met John Malkovich in de hoofdrol. De soundtrack is digitaal en op vinyl te verkrijgen, terwijl er van The Young Pope nog een dubbel-cd werd uitgebracht. Muzikaal worden we getrakteerd op het beproefde recept: originele motieven van Marchitelli, aangevuld met allerlei (al dan niet verrassende) tracks gekozen door de regisseur zelf in de beste Tarantinotraditie. Het album opent uiteraard met ‘Good Time Girl’ van het Amerikaanse duo Sofi Tukker, te horen voor elke aflevering tijdens de spraakmakende opening, waarin sexy nonnen in hun nachtponnen dansen onder een gigantisch fluorescerend kruisbeeld. De liefhebbers van elektronische muziek komen aan hun trekken met onder meer de technoklassieker ‘Motion’ van Recondite & Henrik Schwarz en ‘Adios amigos’ (inclusief onweerstaanbare falsetstemmen!) van Kilmana. Sorrentino zoekt ook andere horizonten op met ‘L’Orchestrina’ van crooner Paolo Conte, ‘Bee Dance’ van de veelzijdige Agnes Obel, en een nieuwe versie van ‘Voglio una pelle splendida’ door Afterhours. De volgorde van de tracks volgt de chronologie van de afleveringen, maar mijn inziens was het beter geweest om de muziek van Lele Marchitelli te groeperen. Zijn composities zijn immers, net zoals in The Young Pope, veelal intiem tot zelfs contemplatief van toon, en worden vertolkt door een bescheiden kamerorkest, zodat het contrast met de hippe songs groot is. Dat is natuurlijk precies de aantrekkingskracht van de serie, maar los van de beelden is dat toch een ander verhaal. Ook ontbeert de soundtrack van The New Pope echte uitschieters zoals ‘By Chris Johnston, Craig Markva, Jamie Evans’ van Labradford en ‘(All Along the) Watchtower’ dat waren in The Young Pope.

Geschreven door RUTGER PENNE
 
onomatopee