Winnaars filmfestival Kortgeknipt

Ed van den Bergen (SASK Sint-Niklaas) heeft met GRIJS VERLEDEN (beeld) de Prijs van Beste Film ontvangen op de 12de editie van het kortfilmfestival Kortgeknipt in Sint-Niklaas. Het festival dat zowel animatie, documentaires als fictiefilms uit alle kunstacademies programmeert, in de volksmond het deeltijds kunstonderwijs geheten, kreeg 200 uur film toegestuurd. Daar werd ruim twee uur van geselecteerd, die aan een publiek en aan een jury werd gepresenteerd.

GRIJS VERLEDEN portretteert de innerlijke strijd van een oudere man die, geprangd tussen heden en verleden, tussen herinnering en vage droom, stilaan het leven voelt wegsijpelen. Een lyrische fotografie en een sprekende klankband accentueren nog het permanente geworstel diep in het binnenste van de dementerende man.

GRIJS VERLEDEN haalde het van DE CODE VAN LODE van Marieke Vandecasteele (Academie voor Beeldende Kunst Gent), van R.I.P van Mark Eelen & Tim Leysen (Stedelijke Academie Beeldende Kunst Herentals) en van het literaire RUSKIN in een regie van Vera Snykers (KASKA Antwerpen). En ook van de twee enige documentaires in competitie: het sfeervolle IDENTITY CHECK waarin Peter Germis (Academie voor Beeldende Kunsten Anderlecht) vijf Brusselaars uit uiteenlopende culturen hun verhaal laat doen én het intrigerende CONFUSING DRUM, waarvoor Jan Locus in Belfast de zogenaamde Bonfires opzocht, vreugdevuren naar aloude traditie opgebouwd door de protestanten.

Een Speciale Vermelding wenste de jury te geven aan het fascinerende DE CODE VAN LODE van Marieke Vandecasteele, een even persoonlijke als intelligente evocatie van de unieke relatie van de maakster met haar broer Lode. Die heel speciale, aparte band wordt mee opgeroepen door een lucide mix van animatie, sfeerbeelden en flarden raadselachtige mono- en dialogen.

Als Beste Animatie koos de jury voor MOONWALKER, waarin Ilse Schouten naar hartenlust haar tekenkunst, -kunde en haar fantasie mocht botvieren op muziek van Stuff.

Uit handen van de burgemeester van Sint-Niklaas en de schepen van Cultuur ontving Jan Beyen (RhoK Etterbeek) ten slotte de Publieksprijs voor IMMIGRATION. Hierin laat de maker zien en aanvoelen – dankzij een frisse, innoverende tekenstijl – welke peperdure, kafkaiaanse weg economische migranten (uit het zuiden, naar het noorden) moeten gaan om te worden geaccepteerd. De satirische animatiestijl vergroot de impact nog van een documentaire benadering. IMMIGRATION haalde het bij het publiek van GRIJS VERLEDEN, DE CODE VAN LODE en MOMENTITO van Renee Dufait (KASKA-dko).

Beeld: Still uit Grijs verleden
www.kortgeknipt.be

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee