Young Audience Award 2020: jury gezocht!

Op zondag 26 april wordt in het kader van de European Film Awards de Young Audience Award uitgereikt. Om de winnaar voor België te kiezen, zoekt jeugdfilmfestival Filem’on (kritische) jongeren tussen 12 en 15 die de films online willen bekijken.

Normaal vinden de vertoningen van de drie genomineerde films plaats in bioscopen van de verschillende deelnemende landen, zoals bij CINEMATEK in België. Vanwege het coronavirus kunnen de kanshebbers thuis gestreamd worden. Tussen 23 en 26 april kunnen jongeren van 12 tot 15 jaar over heel Europa stemmen op hun favoriete film. Op 26 april maakt ieder land zijn winnaar bekend en wordt na de optelling Young Audience Award uitgereikt. Vorig jaar won Johan Timmers met zijn pittige jeugddrama VECHTMEISJE, waarin een jong meisje haar agressie rond de scheiding van haar ouders uitwerkt door te boksen.

Een jongerenjury nomineerde drie films, die elk tonen hoe buitenbeentjes ons met andere perspectieven naar het leven kunnen doen kijken. Zo vertelt Spaans cineast Stefano Cipani in zijn langspeeldebuut een vreugdevol verhaal over diversiteit en imperfectie. In Cipani’s MY BROTHER CHASES DINOSAURS leert Gio, een jongen met het syndroom van down, zijn broer Jack dat je pas echt van iemand kan houden als je ook zijn of haar mankementen kan waarderen. De tweede kansmaker op een YAA, het Duitse ROCCA CHANGES THE WORLD, gaat over de excentrieke Rocca die alleen leeft met haar eekhoorn. Haar vader is astronaut en zweeft op een ruimtemissie tussen de sterren. Katja Benrath toont hoe kinderlijke oordelen vaak de puurste vorm van rechtvaardigheid bezitten wanneer Rocca het opneemt voor de dakloze Caspar en de pestkoppen van haar klas dapper te woord staat. De laatste nominatie ging naar de Nederlandse film MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS van Steven Wouterlood die al in Berlijn en Chicago met prijzen aan de haal ging. Wouterlood vertelt het verhaal van de piepjonge filosoof Sam, die als jongste van zijn familie vreest op een dag alleen achter te blijven. Om de eenzaamheid voor te zijn, traint hij zich in de kunst van het alleen zijn. Door zijn ontmoeting met de onvatbare Tess duikt Sam echter in een avontuur dat hem doet inzien dat zijn doemdenken maar beter plaats maakt voor een leven in het hier en nu.

Jongeren tussen 12 en 15 jaar die interesse hebben, kunnen zich hier inschrijven om hun favoriete film te kiezen.

Beeld: Rocca Changes the World

Geschreven door PIETER DESAEVER