Young Audience Award: jury gezocht!

Op 5 mei gaat de Young Audience Award zijn achtste editie tegemoet en worden jonge filmliefhebbers uit heel Europa samengebracht in een officiële filmjury. Filem’On, het internationaal filmfestival voor jong publiek in Brussel, zoekt hiervoor nog deelnemers.

Elk jaar reikt de European Film Academy een prijs uit aan de beste jeugdfilm van Europese bodem. Een internationale jury van 12- tot 15-jarigen kiest de winnaar van de zogenaamde Young Audience Award uit een selectie van recente Europese films samengesteld door leden van de European Film Academy.

In 2018 ging deze prijs naar Wallay, de vijfde film van de Zweedse regisseur Berni Goldblat over het dagelijks leven van dertienjarige Ady, die verhuist van Frankrijk naar Burkina Faso, het land waaruit zijn vader afkomstig is.

De films die dit jaar kans maken op de Young Audience Award vertellen elk op hun eigen manier over de beproevingen en geneugten van opgroeien. Brits cineast Toby MacDonald steekt in zijn langspeeldebuut OLD BOYS Edmond Rostands klassieke verhaal over Cyrano de Bergerac in een nieuw jasje, met kostschooljongens in plaats van soldaten en een stuntelige maar poëtisch ingestelde jongeman die de populaire jongen helpt scoren bij het meisje op wie hij zelf verliefd is. Het pittige jeugddrama VECHTMEISJE van Nederlander Johan Timmers gaat daarentegen over een jong meisje genaamd Bo dat haar agressie rond de scheiding van haar ouders uitwerkt door te boksen. In Filmmagie 693 schrijft Silke Rochtus over de film: “Hoofdrolspeelster Aiko Beemsterboer verandert in een kleine Shailene Woodley, met fijne fronsjes op haar voorhoofd en grote alerte ogen, wanneer ze vastberaden haar eigen richting kiest.” De laatste nominatie is voor LOS BANDO van Christian Lo uit Noorwegen, onlangs nog de opener van het JEF festival. Daarin onderneemt een jonge rockband een dolle tocht naar de andere kant van het land om deel te nemen in een nationale muziekwedstrijd. Sarah Skoric noemde het in haar recensie in Filmmagie “een lekker wegkijkende jeugdfilm vol vaart, avontuur, spanning, maar ook vol de waarheid leren zeggen” (meer daarover lees je hier).

Ook België doet mee aan de Young Audience Award. Het festival Filem’On is daarvoor nog op zoek naar jonge cinefielen die voor een dag willen jureren. De juryleden bekijken de drie genomineerde films in Cinema Palace in Brussel en mogen daarna meteen stemmen op hun favoriet. Later op de dag geven vertegenwoordigers van de jury de resultaten door via een live videoconferentie op de prijsuitreiking in Erfurt, Duitsland.

Jongeren tussen 12 en 15 jaar die interesse hebben, kunnen zich inschrijven door te mailen naar Sandra Verkaart op het e-mailadres juryfilemon@gmail.com. De vertoningen van de films en de prijsuitreiking vinden plaats op 5 mei tussen 9u30 en 18u in Brussel. Deelnemers moeten dus de hele dag beschikbaar zijn. De begeleiding en ondertiteling zullen trouwens zowel in het Nederlands als Frans zijn.

Meer informatie vind je op de website van het festival.

Beeld: Los Bando

Geschreven door ELLA VAN DIESSEN
 
onomatopee