Zinkt de Titanic in 3D?

TITANIC, de 11-voudige Oscarwinnaar waaronder die voor beste film, is terug van weg geweest. Precies één eeuw na de echte schipbreuk en 15 jaar na zijn eerste bioscooprelease vaart TITANIC opnieuw uit, dit maal in 3D. Voor hen die de film niet zouden kennen – zijn die er ? – , TITANIC gaat over de trans-Atlantische reis van het grootste en modernste schip toen, in het begin van de vorige eeuw, de Royal Mail Steamer Titanic. ‘The ship of dreams’ was onzinkbaar verklaard maar een ijsberg besliste er anders over. Aan boord van het schip ontmoeten Jack, een arme straatartiest, en Rose, een jongedame uit de hogere klasse, elkaar. Tijdens de reis worden ze tot over hun oren verliefd en beleven een hartstochtelijke amour fou. De onmogelijke liefde - de jonge vrouw is al verloofd - zal, samen met Titanic, nooit de eindbestemming halen en zal van hun relatie een legende maken.

Is het niet absolute waanzin om de Titanic op bijna werkelijke grootte na te bouwen én vervolgens terug de dieperik in te duwen? Mag men enig argwaan hebben wanneer je weet dat James Cameron meer tijd doorbracht op het schip dan de kapitein zelf? Misschien wel ja!?

Was de film wereldwijd een kaskraker die alle records deed sneuvelen, de release in 3D is veel minder baanbrekend. Sobere 3D-effecten hebben nauwelijks een meerwaarde. Op de begingeneriek na, waarin de titel TITANIC golvend uit het scherm opduikt, is er weinig noemenswaardig te melden. Van een geslaagde immersie-ervaring is er alles behalve sprake.

De digitale reconstructie is wel adembenemend. De vernieuwde overgangen tussen scènes – waarin de personages langzaamaan vervagen – zorgen voor een mooier en vlotter geheel. De heruitgave in de bioscoop is een aanrader – in 2D – voor hen die de film op het grote scherm willen herbeleven of gewoonweg nog niet hebben gezien. De klassieker in het genre van de rampenfilm moet je gezien hebben, de versie in 3D daarentegen is allesbehalve een must.

Geschreven door PETER DE KLERCK