11 Flowers

Elf zijn aan het einde van de Chinese Culturele Revolutie. Regisseur Wang Xiaoshuai was het zo’n 35 jaar geleden en zijn hoofdpersonage Wang Han is het nu, in 11 FLOWERS. Anders dan landgenoot Zhang Yimou met Under the Hawthorn Tree kijkt Xiaoshuai niet terug op deze periode via een symbolisch liefdesverhaal.

De liefde vormde wel de hoofdmoot van zijn Shanghai Dreams, waar 11 FLOWERS visueel en thematisch nauw bij aansluit. Het verhaal speelt opnieuw in een dorp op het Chinese platteland, ditmaal in 1975, een jaar voor Mao’s dood. Die Grote Roerganger had tien jaar eerder besloten dat de zogenaamde intellectuele klasse naar het platteland moest om daar door handenarbeid en ideologische heropvoeding weer aansluiting te vinden bij de communistische idealen.

Net zoals Shanghai Dreams toont 11 FLOWERS dat vele burgers, van jong tot oud, dit repressieve beleid gedwongen internaliseren en vervolgens uitdragen. Het jonge hoofdpersonage is maar wat trots als hij het voorbeeld mag geven bij de strikte turnoefeningen. Daarvoor wil hij een nieuw hemd, wat zijn moeder een jaarvoor- raad kledingcoupons kost. Enkele ouders hebben wel bedenkingen bij het verstikkende bewind, maar blijven achterdochtig tegenover iedereen die de kop ook maar even boven het maaiveld uitsteekt. Ie- mand die duidelijk revolteert, is de voortvluchtige moordverdachte die Wang Han ontmoet – via zijn nog kraaknette, witte hemd.

Net zoals in Shanghai Dreams en Beijing Bicycle betekent een daad van geweld in de kleine gemeenschap een katalysa- tor voor de ontwikkeling van de jonge naïeveling. De onwetendheid regeert trouwens in 11 FLOWERS. De kinderen spelen vrolijk tegen de achtergrond van een heuse omwenteling. Wang Han vangt hier en daar wat op als hij luistervinkt bij de volwassenen, die het eigenlijk ook allemaal niet weten. Allerlei obstakels belemmeren zijn zicht. Zijn vader leert hem schilderen, naar impressionistische voorbeelden. “Bloemen zijn levend en elke is verschillend, zoals mensen”.

Als Wang Han aan de rivier ook letterlijk anders naar de wereld kijkt, valt hij flauw en komt vervolgens de voortvluchtige jongeman tegen. 11 FLOWERS bekijkt de vreselijke, grote geschiedenis door de ogen van een kind. De (artistieke?) blik die zich ontwikkelt, toont de barsten in de glazen stolp.

Geschreven door BJORN GABRIëLS

11 Flowers

08/08/2012
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2011
Distributeur: 
Imagine

Media: 

Trailer: 

Nluc2euU33k

onomatopee