Ademloos

Stilzwijgen over het zogenaamde “magische mineraal” asbest maakt wereldwijd slachtoffers. Het giftige goedje is overal, van Kapelle-op-den-Bos tot India.

De jeugdjaren van cineast Daniel Lambo (Dry Branches of Iran, Booster) zijn onlosmakelijk verbonden met de Eternit-asbestfabriek in Kapelle-op-den-Bos. Zijn vader werkte er en zelf deed hij er vakantiewerk. De landwegen waarop hij fietste waren verhard met asbestafval, de velden en weiden omheind met asbestpalen. Kinderen hielden er sneeuwballengevechten van witte asbestvezels, geplukt uit het puin naast de school. Hun ouders kregen een premie als ze hun huizen vernieuwden met asbestleien, -tegels of -golfplaten. Lang niet alleen in Kapelle-op-den-Bos maakte asbest furore. De ‘Eternit-platen’ waren het wonderproduct van de naoorlogse heropleving in België: goedkoop, regenbestendig en duurzaam. De keerzijde was minder fraai. Na een incubatietijd van 30 à 40 jaar doken de longproblemen op (asbestose, mesothelioom). In ADEMLOOS slaagt Lambo erin een totaalbeeld van de problematiek op te hangen. Hoe moeizaam verliep het bewustwordingsproces wel als er geen ziektestatistieken bijgehouden werden en de dorpsdokter tegelijk bedrijfsarts was.

De documentaire werpt een licht op de jarenlange ontkenning en blijvende minimalisering van het gevaar. Want de asbestindustrie lobbyt om het asbestverbod tegen te houden en onderneemt doofpotoperaties, waarbij zieken een vergoeding kunnen krijgen op voorwaarde dat ze geen proces aanspannen. Concreet onthult de film zelfs hoe de sector er niet voor terugdeinst om spionnen te infiltreren in de anti-asbestbeweging. In zijn indrukwekkende strooptocht tegen asbest bezoekt Lambo mensenrechtenjuristen en milieuactivisten op internationale symposia over het asbestgevaar. In het tweede deel van de film staat de schaamteloze delokalisering van de asbestindustrie naar de ontwikkelingslanden centraal. Het Indiase bergstadje Kymore vormt voor de cineast de spiegel van wat er zich in zijn eigen omgeving heeft afgespeeld: zelfde bedrijf, zelfde bouwmaterialen, zelfde vervuiling, zelfde aan asbest gerelateerde ziekteverschijnselen, zelfde zwijggeldprodecures. Ademloze arbeiders en inwoners van Kapelle-op-den-Bos tot Kymore in een ingrijpende filmbrok over verborgen industrieel kwaad!

Vertoningen: cinenews.be. Meer reviews vind je maandelijks in print, te bestellen via info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten of maandelijks in je bus met een abonnement.

Geschreven door DIRK MICHIELS

Ademloos

05/09/2018
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2018
Distributeur: 
Dalton Distribution

Media: