Adieu Powers Boothe

Met zijn strakke kaaklijn, scherpe neus en priemende blik speelde Powers Boothe (Snyder-Texas, 1948 – Los Angeles, 2017) bij uitstek de aantrekkelijke schurk, die iedereen wist in te palmen.

Als de charismatische predikant in The Guyana Tragedy (1990) dreef hij honderden volgelingen tot collectieve zelfmoord. Als de stafchef met branie uit Oliver Stones Nixon (1995) en vicepresident Noah Daniels uit 24 (2007) was hij bedreven in het verdoezelen van compromitterende waarheden en niet vies van nucleaire interventie. Aan zelfvertrouwen ontbrak het zijn corrupte karakters nooit. Boothe speelde manipulatieve types, die hun omgeving verachtten. Het uitvergrote cynische specie ervan vond hij in de comic strips terug met late rollen in Sin City (2005 en 2016 - A Dame To Kill For), The Avengers (2012) en Agents of S.H.I.E.L.D (2015-’16). “Schurken blijven langer in het geheugen hangen en ze zijn leuker om te spelen”, vond Boothe.

Van zijn eerste filmrollen af demonsteerde Powers Boothe zijn talent. Cultstatus verwierf hij meteen met zijn korte rol van winkelhouder in William Friedkins homofobe thriller Cruising (1980), die Al Pacino de kleurcodes van het zakdoekgebruik in homobars uitlegde. Zijn trage oogopslag herinnerde aan die van Robert Mitchum. Wat de tv-producenten voldoende garantie bood om hem de hoofdrol in de serie Philip Marlowe (1983-’86) toe te vertrouwen, naar de privédetective die grootheden zoals Bogart en Mitchum in de bios vertolkt hadden.

Door zijn strenge uiterlijk en lage, bevelende stem speelde Powers Boothe vaak uniformdragers. Zo waren de verleidelijke maar berekende legerbasiscommandant uit Blue Sky (1994), de corrupte sheriff uit U-turn (1997), de verraderlijke marineofficier uit Family of Spies (1990), de piloot die de inwoners informeerde over de binnenvallende Russische troepen uit Red Dawn (1984) en zelfs de Russische generaal in Stalingrad (1989) een kolfje naar zijn hand.

Als zoon van een katoenplanter was Powers Boothe een Texaan in hart en nieren. Hij huwde in 1969 niet alleen het mooiste meisje van de klas uit Scurry High School in Midden-Texas, Lone Star (de bijnaam van de staat Texas, nvdr) was ook de titel van zijn Broadwaydebuut in 1979. Boothe werkte graag samen met Texaanse collega’s in Hollywood. In Bill Paxtons Frailty (2001) leidde hij als FBI-agent het onderzoek naar een reeks moorden in Texas met Matthew McConaughey als tegenspeler. Bovenal hield hij van ranches en westerns. Zelfs in Los Angeles bleef hij paarden fokken.

Zowel de relatie tussen mens en natuur als de rauwe kant van het Wilde Westen boeiden hem. In de superieure western Tombstone (1993) voerde hij als de demonische Curly Bill Brocius de outlawgang van de Cochise County Boys aan. In de cultserie Deadwood (2004-2006) hield hij de duistere Bella Union Saloon open. De Texas Rangersfilm Extreme Prejudice (1987) was een geslaagde kruising tussen western en politieactie. Op zijn lijf geschreven was ook de rol van Texaanse patriarch in de tv-reeks Nashville (2012-’14) die zijn dochter liever niet als commerciële countryster zag opgroeien.

Afbeeldingsresultaat voor powers boothe sin city Boothe als Senator Roark in Sin City 2: A Dame To Kill For

In het verlengde van dit register koos Powers Boothe ook voor intense films over de botsing van de Amerikaanse cultuur met de autochtone beschaving. Superieur op dat vlak was Walter Hills Southern Comfort (1981), waarin slecht opgeleide wachters in de moerassige bayou in Louisiana hun eigen oorlog met de Cajungemeenschap voerden. In John Boormans Emerald Forest (1985) speelde Boothe de hoofdrol als een Amerikaans ingenieur die met zijn stuwdam een bedreiging vormde voor het habitat in het Amazonewoud. Nadat zijn zoon door een stam werd ontvoerd, groeide de jongen in de wilde natuur op tot volwaardig lid van de indianengemeenschap. In deze toprol vroeg de geplaagde Boothe zich af of het nog zin heeft om hem weer naar de westerse beschaving over te brengen.

Texas rouwt. Na het onverwachte overlijden van Bill Paxton eerder dit jaar, stierf nu Powers Boothe in zijn slaap. A Sudden Death, blokletterde de Hollywoodpers, naar de film die hij in 1995 draaide.

† 14 mei 2017

Beeld boven: Powers Boothe als Cy Tolliver in Deadwood

Geschreven door DIRK MICHIELS

Adieu Powers Boothe

Media: 

onomatopee