The Amazing Catfish

Dankzij een toevallige ontmoeting in THE AMAZING CATFISH (Los insólitos peces gato) verzoent de debuterende Mexicaanse cineaste Claudia Sainte-Luce humor en drama. In het dagelijkse leven lijkt zo'n combinatie een paradox, maar in een ziekenhuiskamer – waar ze met elkaar kennismaken – liggen ze vaak niet verder dan een armlengte van elkaar. Voordat het jonge hoofdpersonage Claudia in het ziekenhuis belandt, trekken we tien minuten stilzwijgend met haar op. De jonge meid leidt een zelfstandig teruggetrokken en troosteloos leventje. Behalve een groezelig eenkamerappartementje en een deprimerende job als promotieverkoopster in een grootwarenhuis lijkt het leven haar niet veel te bieden.

Wanneer ze op een dag ineenstuikt, trekt een ziekenhuisverblijf haar abrupt uit de anonimiteit weg. Hier ontmoet ze de oudere Martha die duidelijk veel meer ziekenhuiservaring heeft dan zij. In dat zelfde ziekenhuis worden alle krijtlijnen van beide personages en hun ontluikende vriendschap uitgezet. Vooral Martha, met een onduidelijke terminale ziekte opgenomen, wordt op een treffende manier afgebeeld. Zij is alles wat Claudia niet is: optimistisch, sociaal en overtuigend. Het duurt dan ook niet lang voordat zij zich ontfermt over de eenzame Claudia en haar in haar kleurrijke gezin opneemt. Dat geeft Claudia's leven een frisse impuls die haar langzaam uit haar schulp doet kruipen.

Ondanks de warme en liefdevolle eerste indruk van Martha's gezin, blijkt het bij nader inzien toch ook ontwricht te zijn. Zo komt Claudia tussen vier kinderen van drie verschillende vaders terecht. Omdat er behalve een gezonde moederfiguur ook een vader ontbreekt, is iedereen op zichzelf aangewezen. Het huishouden is dan ook een zootje. Toch ademt het rommelige huis liefde en genegenheid. Dat voelt ook Claudia, wier appartement en werk door DOP Agnès Godard zeer koel en ongezellig in beeld wordt gebracht. Voor de eerste keer maakt ze deel uit van een familie. Als dank neemt Claudia alsmaar meer huishoudelijke taken van de zieker wordende Martha over.

Dankzij een intieme regie en de twee sterk acterende vrouwen komen in THE AMAZING CATFISH gevoelige onderwerpen zoals dood, ziekte en eenoudergezinnen mooi samen in een even aangrijpend als beklijvend verhaal over vriendschap.

Geschreven door JOHANNES DE BREUKER

The Amazing Catfish

28/05/2014
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2013
Distributeur: 
Imagine

Media: 

Trailer: 

-zCixN1LdX0