American Made

Deze biografische misdaadfilm is gedeeltelijk gebaseerd op het (ware) leven van Adler ‘Barry’ Seal: een voormalige TWA-piloot die drugs smokkelde voor het Medellinkartel, geld witwaste, wapens naar Latijns-Amerika verscheepte en in opdracht van de CIA, de DEA en het Witte Huis handelde. Een dergelijke palmares op je CV biedt geheid stof voor een opwindend actiedrama. Voor de regisseur van 'Go', 'The Bourne Identity', 'Mr. & Mrs. Smith', 'Edge of Tomorrow' en 'The Wall' vertrouwd domein.

De feiten situeren zich in de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw. Barry Seal wordt geïntroduceerd in de cockpit van een Boeing 707. De passagiers en zijn copiloot liggen rustig te slapen, wat Seal ertoe aanzet om van automatische piloot naar handmatig over te schakelen en een bruuske duik te nemen. “Sorry voor deze turbulentie”, excuseert hij zich nadien. Met de glimlach! De toon is meteen gezet voor een luchtig en speels verteltempo, dat de komende 115 minuten geen seconde aan vaart verliest.

In deze gefictionaliseerde versie van Seals turbulente levenswandel wordt de piloot door een CIA-agent betrapt met gesmokkelde Cubaanse sigaren. De CIA-man Monty Schafer wil best zijn ogen dichtknijpen. In ruil daarvoor vraagt hij Seal met een verkenningsvliegtuig met een camera laag over Panama te vliegen om verdekt opgestelde legerbasissen op de gevoelige plaat vast te leggen. Via zijn vluchten over Centraal Amerika, niet altijd zonder gevaar, komt Seal in contact met Jorge Ochoa en Pablo Escobar, die Seal een zakendeal voorstellen die te mooi is om te laten liggen.

Het vertolken van een flamboyant figuur in een verhaal dat te gek is om waar te zijn (de realiteit overtreft zoals steeds de fictie) is een kolfje naar de hand van Tom Cruise. AMERICAN MADE is dan ook meer een Tom Cruise-vehikel dan een indringend drama. Doug Liman brengt in dit onderhoudende actiedrama politieke knelpunten naar boven (de inmenging van Noord-Amerika in Latijns-Amerika; het Reagantijdperk; de vuile rol van de inlichtingendiensten; het imperialistische gedrag van een steeds voor ’vrede’ en ‘vrijheid’ ijverende VS), maar verder dan enkele shots en beelden die een eventuele aanzet presenteren om dieper op de zaken in te gaan, gaat het niet. Wat niet wegneemt dat AMERICAN MADE entertainment van de bovenste plank aanreikt.

Vertoningen: cinenews.be

Meer besprekingen, interviews en achtergrondstukken verschijnen maandelijks in print. Nummers zijn te koop bij de verkooppunten of met een mail naar info@filmmagie.be. Een abonnement is het gemakkelijkst en voordeligst, en kan je online aanschaffen.

Geschreven door PIET GOETHALS

American Made

13/09/2017
Regisseur: 
Scenario: 
Muziek: 
Genre: 
Productiejaar: 
2017
Distributeur: 
Sony Pictures

Media: