Archief: Flor de mil colores

Gespot tussen de afstudeerwerken van KASK 2015: de visueel strakke documentaire FLOR DE MIL COLORES. Karen Vázquez spendeerde enkele maanden bij de bevolking van een in de bergen gelegen mijnkamp in Bolivië. Het landschap is ruw, de werk- en leefomstandigheden (vrouwonvriendelijk en met nogal wat alcoholverbruik) ook, maar de film en het hoofdpersonage Emiliana zijn heel intiem.

Vázquez: “We kenden niemand in het kamp. We klopten aan van deur tot deur om naar de verhalen van de vrouwen te luisteren. Zo leerden we Emiliana kennen, een warme vrouw die vecht voor haar kinderen. We besloten om vijf maanden in het mijnkamp te wonen en een portret van haar te maken. Die tijd is nodig, om echt - en voldoende dicht - bij je personage te komen.” Van op een afstand filmt Vázquez de fenomenale wolkenvelden tussen de bergen, de huizen in de verte, een volksfeest. Van dichtbij volgt ze Emiliana - de mijnen in. Jachtige beelden in een snelle reportage-documentaire vermijdt Vázquez.

FLOR DE MIL COLORES lijkt bijna geënsceneerd, met lange shots in korrelige beelden en een mistig kleurenpalet. Het leven in de mijngemeenschap is armoedig, toch blijft Emiliana lachen. Wanneer ze haar kinderen wekt, vlees te drogen hangt, de nauwe bergpas volgt naar de mijnen of in de tunnels zoekt naar tin tussen de met geïmproviseerde explosieven vernielde stenen. En ze praat, over hoe ze met haar kinderen – weg van stad en alcoholverslaafde man – terug naar deze mijngemeenschap keerde, want “hier weet ik dat er werk is”.

Wat bitter is, vertaalt Vázquez niet naar iets zwartgalligs. Ze toont ook hoe Moederdag er wordt gevierd (kleurrijk), hoe er gedanst wordt. En wat nu, na het afstudeerwerk? “Ik zal documentaires als deze blijven maken”, verklapt de filmmaakster. “Terug in een kleine mijngemeenschap, maar dan met meer focus op het mysticisme en de tradities in het kamp.” 

'Flor de Mil Colores' werd geselecteerd voor de Studentencompetitie van Film Festival van  Gent 2015, waar het de Juryprijs won.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in print, in Filmmagie oktober 2015. Meer printartikels lezen? Bekijk eens ons abonnement

Geschreven door SARAH SKORIC

Archief: Flor de mil colores

Regisseur: 

Media: