Archief: Interview L'homme qui répare les femmes

Twee Nobelprijzen voor de Vrede dit jaar: voor IS-slachtoffer/VN-heldin Nadia Murad uit Irak en voor de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege. In 2014 maakte Thierry Michel met journalist Colette Braeckman een documentaire over de wonderen die Mukwege verrichtte: L'HOMME QUI RÉPARE LES FEMMES. Naar aanleiding van de Nobelprijsuitreiking publiceren we ons interview met de documentairemakers.

Verbijsterend, onthutsend is deze nieuwe documentaire die Congokenner Thierry Michel in Oost-Kivu maakte samen met journaliste Colette Braeckman die de streek zeer goed kent. Al is het document zoveel meer dan het portret van gynaecoloog Denis Mukwege die vreselijk verkrachte vrouwen, meisjes tot en met baby’s niet alleen ‘repareert’, maar hen vooral weer zin om te leven geeft.

Jullie hebben geprobeerd om een evenwicht te vinden tussen de schoonheid van het landschap, van de natuur, de wreedheid van wat er daar allemaal aan oorlogsmisdaden gebeurt
en de moed van deze vrouwen.

THIERRY MICHEL Eerst en vooral wou ik laten zien hoe prachtig de streek is, de hemel op aarde, dankzij het klimaat, de berg, de meren, de vlaktes, de bossen. We wilden hulde brengen aan deze schoonheid omdat we het altijd wel over Kivu hebben, maar die wordt zelden getoond. Het landschap is belangrijk voor de dokter, het heeft zijn jeugd gevormd, zoals hij me toevertrouwde. Wij hebben een seizoen uitgezocht met het oog op zo mooi mogelijk licht. Iedereen draagt het landschap van zijn biotoop in zich. Dan is er de wreedheid van deze krijgsheren die als roofdieren tekeer gaan. Met de documentaire wilden we niet
alleen maar focussen op de tragische gebeurtenissen die de vrouwen hebben doorstaan, maar ook op hun veerkracht. Het was, zoals je zegt, het vinden van een evenwicht tussen deze drie facetten, zelfs als de ruggengraat van de film de arts is.

De film focust op de vrouwen, maar gaat ook over de afwezigheid van mannen. De strijders worden, op een rechtbankscène na, bijna niet getoond. Op een bepaald moment vraagt de dokter zich ook af waar de mannen zijn.
COLETTE BRAECKMAN Dat komt doordat de mannen zijn geraakt. Worden vrouwen verkracht, dan is dat vaak in het openbaar, voor de ogen van hun echtgenoot. Het is een fysieke en morele aanranding van de vrouw, maar het vernietigt eveneens de mannen. Ze kunnen niets doen.

Lees de rest van het interview in pdf.

Geschreven door FILMMAGIE

Archief: Interview L'homme qui répare les femmes

Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
Films de la Passerelle

Media: 

onomatopee