[archief] Sunchaser

Zes jaar na het miskende Desperate Hours is Cimino terug. En hoe. Blue, een delinquent met kanker, ontvoert Mike Reynolds, een carrièredokter, en op hun bewogen tocht naar een indiaanse medicijnman groeien ze naar elkaar toe. In de lijn van de klassieke Hollywoodfilm verleent Cimino dit bescheiden stramien een ironisch epische allure. Met de poëtisch-tragische visie van Nicholas Ray laat hij een stadsthriller omslaan in een initiatietocht. Met het gevoel voor landschap-als-territorium van John Ford loodst hij ons van het bruggennetwerk van LA naar de rotsformaties van Arizona. En met het stilistische lef van Kubrick monteert hij enorme gelaatsclose-ups met weidse panorama’s. Thriller, psychodrama, roadmovie, western, en zelfs screwball comedy verweeft hij naadloos. En de briljante sountrack ondersteunt het gamma naoorlogse personages – bikers (Orbison), overjaarse hippie, carrièredokter (Motown), delinquent (rap) – tot Jarres symfonische westernthema triomfeert.

Het centrale Blue/Reynolds-duet is een verfijnd spel van symmetrieën, contrasten en rolomkeringen. Zowel grof als pedant doktersjargon blijken vreemde talen. En Mikes ontlasting van zijn materieel bezit – Porsche, geld, horloge – dwingt hem naar het écht betekenisvolle – de ring van zijn aan kanker gestorven broer. Tegenover zijn schuldtrauma – hij voerde als kind de euthanasie uit – staat Blues krampachtige droom van een magische genezing via de terugkeer naar zijn indiaanse roots.

Onderhuids loopt de confrontatie tussen de westerse, rationele visie en die van traditionele natuurverbonden culturen op ziekte en heling, lichaam en geest, leven en dood. Van reactionaire nostalgie is echter geen sprake, wel van een ironische verkenning van vervreemding en authenticiteit, van ontworteling en denkbeeldige roots (bij uitstek Wellesiaans) – de medicijnman blijkt op de vlucht voor de belastinginspectie. Het doel is een illusie, maar de zoektocht is wat telt.

Kortom, SUNCHASER is bedrieglijk lichtvoetig, maar zal, zoals alle waarlijk klassieke films, beslist met de jaren aan schoonheid en rijkdom winnen.

Geschreven door DIRK DUFOUR

[archief] Sunchaser

01/08/1996
Regisseur: 
Scenario: 
Muziek: 
Genre: 
Productiejaar: 
1996
Distributeur: 
Warner Bros.

Media: 

onomatopee