Ask Dr. Ruth

Op de vlucht voor de nazi’s zette haar familie Karola Ruth Siegel op de trein naar Zwitserland. Grofweg zestig jaar later is seksuoloog Ruth Westheimer een begrip op de Amerikaanse televisie. Documaker Ryan White pluist haar onwezenlijke levensweg uit.

ASK DR. RUTH richt zich voornamelijk tot een nostalgisch Amerikaans publiek: tijdens de jaren 80 dook de seksuoloog met een eigen radioprogramma, verschillende televisieshows en een dertigtal boeken overal op. Velen zullen haar eeuwig dankbaar zijn voor de warme aanmoedigingen en duidelijke sekspraat. In Ryan Whites documentaire leidt ze opnieuw de dans. De kranige negentigjarige sekstherapeut neemt meer dan eens haar portret in eigen handen: “Are you filming? I want you to show that I can walk fast!” In een reeks geënsceneerde momenten gidst de goedlachse grootmoeder ons door de etappes van haar bewogen leven.

In tegenstelling tot haar Vlaamse tegenhanger, kersverse Open VLD’er Goedele Liekens, zegt Ruth politieke inmenging te weigeren. Alleen zijn de thema’s die ze in de jaren 80 aankaartte inherent politiek: abortus, HIV en een vroege verwerping van een verstikkende heteronormativiteit. Apolitiek kan ze ook bezwaarlijk genoemd worden wanneer haar naoorlogse opleiding tot sluipschutter bij het Israëlische leger in beeld wordt gebracht.

Het verder uitspelen van zulke intrigerende tegenstrijdigheden had de documentaire goed gedaan. Ondanks een rijkdom aan bronnen – Ruth hield haar briefwisseling minutieus bij – kiest White dociel voor een chronologische vertelling. Aardige animaties geven het verleden een gelaat, maar kunnen de creatieve armoede van de documentaire niet verhullen: White dobbert nostalgisch aan de oppervlakte terwijl de fascinerende figuur scherpzinnige diepgang verdient. ASK DR. RUTH rijgt home movies, archiefbeelden en talking heads aan elkaar en ontkracht haast Ruths eigen slogan “Size does not matter”. Speelduur doet er echter wel toe wanneer langdradigheid de charme van een energieke Grandma Freud ondermijnt.

Vertoningen: cinenews.be. Meer reviews vind je maandelijks in print, te bestellen via info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten of maandelijks in je bus met een abonnement.

Geschreven door INGE COOLSAET

Ask Dr. Ruth

07/08/2019
Regisseur: 
Acteurs: 
Muziek: 
Genre: 
Productiejaar: 
2019
Distributeur: 
Cherry Pickers

Media: