August: Osage County

In Amerika werd deze in vitriool gedrenkte familiereünie op het publiek losgelaten in volle kerstperiode. Een scherpe keuze voor het risicoschuwe Hollywood. Enerzijds trek je tijdens die donkere dagen weliswaar volk met een zonovergoten drama dankzij kanjers zoals Meryl Streep en Julia Roberts, anderzijds is het niet uitgesloten dat nogal wat mensen met de feesten voor de deur ongemakkelijke herkenningsverschijnselen vertonen wanneer ze een autoritaire schoonmoeder haar kinderen tot neuroses zien drijven.

Auteur Tracy Letts bewerkte haar eigen toneelstuk over het ongelukkige weerzien van drie dochters met hun moeder naar aanleiding van de zelfmoord van de enigmatische vader tot een speelfilmscenario. Het huis clos van het het podium wordt hier opengetrokken naar de weidse landschappen van Osage County, welkome zuurstofmomenten tussen de koortsachtige woordenstortvloeden in. Terwijl Streep solliciteerde naar een zoveelste Oscar (waar ze naast greep) met de intense portrettering van een zelfingenomen mater familias.

Opvallender is de minstens even doorleefde vertolking van de opmerkelijk waardig ouder wordende Julia Roberts, die haar autoriteit krampachtig overeind tracht te houden aan de zijde van haar onaantastbare moeder en droogstoppelige man die met zijn gedachten vooral bij zijn jonge minnares zit. We zien in de dochters drie potentieel sterke vrouwen, zwaar gehavend door hun opvoeding. De enkele momenten waarin de zussen zich afzonderen van de rest van het gezin tonen ons betrokken persoonlijkheden die een glimp onthullen van hoe ze hadden kunnen zijn, waren de omstandigheden anders geweest. August: Osage County zal niet aan iedereen besteed zijn.

Een overduidelijke toneeladaptatie die niet het cynische vertier bezorgt van Festen van Thomas Vinterberg maar ons ook het licht aan het eind van de tunnel ontzegt, zal voor tal van toeschouwers te diffuus aanvoelen. Toch is het een beresterke studie van een omgeving waarin we alles en niets herkennen uit onze eigen belevingswereld en waarin personages vlijmscherp worden gefileerd, terwijl hun veerkracht tot het uiterste op de proef wordt gesteld.

Geschreven door MIK TORFS

August: Osage County

26/03/2014
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
Paradiso

Media: 

Trailer: 

gzUMRU_AB-g