Bird People

Bruusk breken met de sleur van elke dag, zonder enig ander perspectief, er even uitstappen, zoals in Peter Pan het kind in je aanspreken, je een vrije vogel voelen: vrijheid, blijheid! Iedereen denkt er wel eens aan, de Française Pascale Ferran heeft precies daar nu een film over gemaakt, BIRD PEOPLE, acht jaar na het schitterende Lady Chatterley waarin ze al een vrouw deed besluiten voluit voor haar passie te gaan. Eenzelfde emancipatiedrang sluimert in BIRD PEOPLE dat je herhaaldelijk een ander narratief register uitstuurt.

Audrey werkt als kamermeisje in een anoniem hotel niet ver van een luchthaven. Het feit dat haar werd opgedragen die dag 18 kamers te verschonen werkt verlammend. Ze mag dan van huis uit vriendelijk zijn - haar schalkse glimlach is geen seconde van haar gelaat weg - en interesse tonen in al wie in die kamers verblijft, ze wil meer. Van de weeromstuit maakt ze een bovennatuurlijke metamorfose door. Haar ontevredenheid loopt parallel met de impasse waarin de Amerikaan Gary, op doorreis naar Dubai en die ook in dat hotel verblijft, is terechtgekomen. Na een nachtje slapen besloot hij zowel professioneel als privé met alles te kappen. Een radicaal besluit dat niemand begrijpt. Een burn-out? Angst voor de leegte? Wie zal het zeggen.

In deze tijden van gsm, smartphones en tablets is hij tegelijk slachtoffer én opdrachtgever. Net daar, hoog op zijn hotelkamer, in deze transitzone tussen thuis en werk, tussen landen en weer opstijgen, gaat de businessman door de knieën. Het illustreert de poreusheid tussen openbaar leven en privé. Misschien is het voorbijrijden op weg naar zijn hotel van de plek waar net een zwaar auto-ongeval was gebeurd voor Gary wel de druppel die de emmer heeft doen overlopen? Hij skypet even met zijn echtgenote (“Jij verwoest mijn hele leven”, reageert ze gloeiend kwaad), zet zijn gsm uit en wil een heel ander leven opstarten, al weet hij hoegenaamd niet wat en hoe. Audrey en Gary, het zijn zielsverwanten.

Cineaste Ferran is net zoals een ornithologe die van op afstand onze alledaagse malaise in het oog houdt. En geen detail laat ontsnappen. Dank zij BIRD PEOPLE schenkt zij je het weergaloze gevoel 'zo vrij als een vogel' te zijn. Het is die adem, die ruimte die we allemaal wel eens nodig hebben. BIRD PEOPLE, verfrissende cinema!

Geschreven door FREDDY SARTOR

Bird People

02/07/2014
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
Imagine

Media: 

Trailer: 

rzK-lpe5pvk