Black Panthers: Vanguard of the Revolution

Agnès Varda had er in 1968 al een reportage aan gewijd en deelaspecten waren al links en rechts aan bod gekomen, maar een overkoepelende documentaire over de geschiedenis van de Black Panthers ontbrak vooralsnog. In die leemte wordt nu voorzien door BLACK PANTHERS: VANGUARD OF THE REVOLUTION van de Amerikaanse documentarist Stanley Nelson.

De Black Panthers Party ontstond eind jaren zestig in Californië. De militante beweging kwam in het geweer tegen het institutionele geweld waarvan de zwarte bevolking van de Verenigde Staten het slachtoffer was. Met hun charismatische leiders hadden ze snel een grote impact in de media en met hun sociale programma’s (zoals gratis ontbijt op school, gezondheidscentra en andere) sloegen ze ook aan bij hun doelpubliek, namelijk de achtergestelde stedelijke zwarten. Maar hun machostijl en wapengebruik waren omstreden, zeker toen ze de confrontatie met de politie zochten en de eerste doden vielen.

Toen de reactionaire FBI-directeur J. Edgar Hoover hen in het vizier nam, begon een vuile oorlog van de overheid tegen de organisatie, waarbij alle middelen waren toegelaten. Na opsluiting van de belangrijkste kopstukken, een reeks processen en groeiende interne verdeeldheid brokkelde de publieke steun af. De beweging verdween geleidelijk uit beeld tot ze begin jaren tachtig de facto ophield te bestaan.

Scenarist-producent-regisseur Nelson (Freedom Riders, Wounded Knee) legt veel nadruk op het revolutionaire potentieel van de Black Panthers, die niet alleen door racisme en politiegeweld werden gemotiveerd, maar ook een rechtvaardiger, niet-kapitalistische samenleving voorstonden. Wellicht vanwege de complexe geschiedenis en de grote hoeveelheid informatie kiest hij voor een klassieke aanpak met talking heads, waarbij betrokkenen van toen en hedendaagse experts hun zeg doen. Maar door een vinnige montage en een efficiënte spanningsboog vliegen de twee uur zo voorbij. Opvallend zijn ook de grafische en geanimeerde inserts, die voor extra dynamiek zorgen. Het geheel wordt gekruid met uitstekende zwarte muziek uit die tijd.

BLACK PANTHERS: VANGUARD OF THE REVOLUTION is geen theoretische uiteenzetting of analyse van een historisch fenomeen, maar een swingend, sympathiserend verhaal. Dat de Panthers anno 2017 nog altijd relevant zijn, mag blijken uit het aanhoudende politiegeweld in de VS, de structurele achterstelling van grote delen van de zwart-Amerikaanse bevolking en de opkomst van de Black Lives Matter-beweging.

Deze film loopt vanaf 31 mei bij Cinéma Aventure (Brussel). De vertoningen vind je terug op cinenews.be.

Geschreven door GORIK DE HENAU

Black Panthers: Vanguard of the Revolution

31/05/2017
Regisseur: 
Scenario: 
Muziek: 
Genre: 
Productiejaar: 
2015
Distributeur: 
Cinema Aventure

Media: 

onomatopee