The Bling Ring

De grote leegte die schuilgaat achter roem en rijkdom fascineert Sofia Coppola. In The Virgin Suicides, Lost in Translation, Marie Antoinette en Somewhere doorprikte ze met milde ironie geprivilegieerde individuen om eenzaamheid, communicatiestoornissen en vervreemding bloot te leggen terwijl ze in THE BLING RING opnieuw little girls lost opvoert, aan uiterlijke schijn verslaafde teenagers die in het glamourzieke Los Angeles gaan stelen van the rich and famous om erbij te horen.

Niet zozeer bij de groep leeftijdsgenoten (begoede, verveelde jongeren die al eerder kattenkwaad uitstaken) maar wel bij de groep eeuwig jonge beroemdheden. Nicki, Chloe, Rebecca en de anderen worden aangetrokken door het oppervlakkige van dingen, door iconen zoals laarzen en handtassen die luisteren naar namen zoals Louboutin, Prada en Armani en verbonden zijn met het imago van celebrities zoals Paris Hilton, Lindsay Lohan, Megan Fox en Orlando Bloom. Daar waar rigide zelfhulp-moeder Laurie (die zweert bij een positive attitude) een product is van The Age of Aquarius, zijn haar wat schizofrene dochter Nikki en de andere leden van de Bling Ring stevig verbonden met The Age of Celebrity. Ze zijn in de ban van het nieuwe star system (dat draait rond bekendheid), internet en Facebook.

THE BLING RING is gebaseerd op waargebeurde feiten. Coppola las het verhaal van de stelende bende tienerfashionista’s (die via sociale media controleren of de sterren thuis zijn en dan in hun woning binnendringen om designerspullen te stelen) in een artikel in Vanity Fair en vond “dat de feiten bijna klonken als een film. Het is een fascinerend verhaal dat alleen nu kon gebeuren en niet tien jaar geleden. Het zegt veel over onze hedendaagse cultuur.” Hoewel Coppola's filmische fabels steevast spelen in een soort never never land waar droom en nachtmerrie versmelten zeggen ze altijd iets over de hedendaagse realiteit. In het contemplatieve Somewhere gebeurde dat op een ironische manier maar in het zenuwachtig geritmeerde THE BLING RING is er meer empathie voor de jongeren die hun idolen bestelen omdat ze deel willen uitmaken van hun leven.

Coppola benadrukt dan ook ditmaal meer het vreugdevolle dan het pijnlijke. Met tederheid kijkt ze naar deze adolescenten die via rituele diefstallen een identiteit trachten op te bouwen.

Geschreven door IVO DE KOCK

The Bling Ring

12/06/2013
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2013
Distributeur: 
Alternative

Media: 

Trailer: 

VjYFzvqelic