Brave

Na de jongens uit de speelgoedkist Woody en Buzz Lightyear (Toy Story), schrikaanjager Sulley (Monsters, Inc.), het visje Nemo (Finding Nemo), werkloze superman Bob Parr (The Incredibles), Remy de rat met kooktalent (Ratatouille), robot Wall-E en krasse bejaarde Carl Fredrickson (Up) draait de jongste computeranimatiefilm van Pixar voor het eerst rond een vrouwelijk hoofdpersonage.
 


Prinses Merida, tienerdochter van de Schotse koning Fergus en koningin Elinor, houdt net als haar vader van het buitenleven in de ruige highlands, van wilde ritten op haar onstuimige paard  en van het beklimmen van rotspieken. Sinds ze als kind een speelgoedboog kreeg van pa, heeft ze zich getraind tot een kei in boogschieten. Het meisje met de blauwe ogen, de melkwitte huid en het prachtige lange gekrulde rode haar, ondergaat met tegenzin de lessen van haar moeder ter voorbereiding van haar toekomstige taken en verplichtingen als koningin.

Als de dag komt waarop de drie machtige Schotse clans elk een huwelijkskandidaat afvaardigen, ontpopt Merida zich echt als een rebelse meid. Zij wil haar toekomst zelf bepalen. Het komt tot scherpe woordenwisselingen tussen dochter en moeder. “Ik ben hier niet klaar voor”, zegt de ene. “Het is maar een huwelijk”, repliceert de andere. De drie aanbidders zullen het in een wedstrijd tegen elkaar opnemen. Merida mag de discipline kiezen en dat wordt dus boogschieten. Maar nadat de drie jongemannen op doel geschoten hebben om de hand van de prinses te winnen, grijpt ze zelf haar boog. “Ik zal voor mijn eigen hand schieten!”.

Ze doet het nog beter dan de jongemannen, maakt de drie clans belachelijk en brengt haar ouders in grote verlegenheid. De toekomst van het koninkrijk staat op het spel en chaos dreigt. Een nieuwe woordenwisseling met haar moeder ontaardt in ruzie en Merida vlucht weg van huis, het bos in.
 
Zoals van Pixar mocht verwacht worden is dit een technisch perfecte en visueel bijzonder aantrekkelijke film, zowel wat landschappen, Schots decor en interacties tussen de personages betreft. De meningsverschillen tussen Merida en haar moeder kunnen niet levensechter gespeeld worden door actrices van vlees en bloed. De prent is ondertussen een half uur aan de gang en weet te boeien in zijn rustige, progressieve uiteenzetting van de setting, de personages en het zich aankondigende conflict.

Bij die personages ook de flamboyante koning Fergus, een geblokte vechtersbaas die een been verloren is bij een gevecht met de mythische beer Mor’du, en Meridas broertjes, een rosse drieling, constant uit op kattenkwaad. We zitten middenin een sprookje, met net als alle sprookjes zijn wrede basisgegevens. Hier is dat de prinses die uitgehuwelijkt zal worden aan een man die ze zelf niet kan kiezen. Bij haar vlucht naar het bos komt Merida terecht in het huisje van een heks (schitterende sequens). Zij vraagt en krijgt er een tovermiddeltje om haar moeder op andere gedachten, namelijk geen gedwongen huwelijk, te brengen.

Maar de gevolgen van de betovering (die we even niet verklappen) zijn veel ingrijpender dan wat dochterlief in gedachten had. Merida zit nu met een reuzengroot probleem opgezadeld en zal moeten bewijzen hoe dapper (het Engelse brave van de filmtitel) ze echt is. Opdracht: betovering moeder ongedaan maken, moeders leven redden en ook nog het koninkrijk in stand houden. Hier kantelt de film, gaat het sprookjesdeel op in sterrenstof en volgt een voor een stuk voorspelbaar maar toch spannend actieverhaal dat zijn wat melodramatische ontknoping vindt bovenop de ruines van een oude burcht. Verwacht van BRAVE niet het ultieme antwoord op de problematiek traditie versus persoonlijke vrijheid, speur ook niet naar feministische stellingnamen, het zit er gewoon niet in. BRAVE is half sprookje, half actiefilm en een boeiende familiefilm. Niet het beste, maar een meer dan behoorlijk werkstuk van de Pixarwizards, zeker na tegenvaller Cars 2.

Geschreven door LUK MENTEN

Brave

18/07/2012
Productiejaar: 
2012
Distributeur: 
Disney

Media: 

Trailer: 

TEHWDA_6e3M