The Bridge - Seizoen 3

De aardendonkere misdaadserie THE BRIDGE, een Zweeds-Deense coproductie, heeft nog geen spat aan populariteit hoeven in te boeten. Ook zonder Kim Bodnia als Martin Rohde, in de eerste twee seizoenen het ideale tegenwicht tegen de centrale figuur in de gedaante van de autistische Saga Noren, prijkt de reeks bovenaan de verkooplijsten.

Thure Lindhardt blijkt als de door zijn verleden gecontesteerde Deense onderzoeker Henrik Saboe op een andere manier een net zo waardige en verrijkende tegenspeler voor het geliefde Saga Noren-personage. Zijn deductievermogen staat op eenzelfde eenzame hoogte, maar innerlijk lijkt hij voortdurend de controle te gaan verliezen. Saga werkt zoals bekend voor de recherche in het Zweedse Malmö. Ze is uiterst gedreven en de beste in haar vak, al is er een stevige hoek af. Saga is niet bepaald goed in het aanvoelen van sociale situaties. Haar lage inlevingsvermogen maakt haar enerzijds net diepmenselijk en aandoenlijk, maar anderzijds stuit ze ook op onbegrip.

De Öresundbrug die de Deense hoofdstad Kopenhagen met het Zweedse Malmö verbindt speelt in het derde seizoen een symbolische rol. Je kan uiteraard maar zoveel keer een misdaad laten plaatsvinden in de schemerzone tussen de twee landen. Ditmaal zet de dood van een Deense activiste de vertelling in gang. Het lijk van Helle Anker wordt teruggevonden op een bouwwerf in Malmö (de reden waarom de Deense en Zweedse politiemensen de handen weer in elkaar kunnen slaan). Haar lijk is bijzonder 'kunstig' tentoongesteld: te midden van een stel paspoppen wordt ze gepresenteerd als de moeder van een traditioneel gezinnetje. Anker zelf was evenwel lesbisch en pleitte voor de oprichting van gender-neutrale scholen. Luguber detail: het hart van Anker is door de moordenaar weggehaald. Wat later wordt een nieuw lijk aangetroffen in een soortgelijke kunstige presentatie; ook het hart van Anker wordt daar aangetroffen. Een seriemoordenaar is opgestaan, zoveel is zeker en zoals het THE BRIDGE betaamt, wordt het donkere verhaal voortgestuwd door enkele krachtige cliffhangers die de boel danig door elkaar schudden.

Saga zelf wordt dit seizoen zwaar op de proef gesteld. Wanneer haar empathische baas Hans zelf slachtoffer wordt en in een ziekenhuis voor zijn leven moet vechten, wordt hij vervangen door Linn Björkman die Saga’s geestesgesteldheid in vraag stelt en haar de privileges die ze bij Hans had zonder pardon begint af te nemen. Wanneer ook haar moeder opduikt, met wie ze al ruim twintig jaar elk contact poogt te vermijden, begint Saga langzaamaan in te storten en op professioneel vlak fouten te maken.

Toegegeven, het verhaal is soms wat vergezocht, maar dat werkt nooit echt storend. De toevoeging van onderzoeker Henrik Saboe blijkt een voltreffer die nieuwe kanten van Saga naar de oppervlakte brengt en op die manier originele horizonten verkent. De kenmerkende donkere, grauwe tinten die de prachtige beelden ‘opleuken’ zijn present, en de bingefactor ligt ook weer hoog. THE BRIDGE gaat gewoon op zijn elan door, en blijft behalve de bestverkopende ook de kwalitatief meest hoogstaande krimi van het moment.

Geschreven door NIELS LAVEREN

The Bridge - Seizoen 3

12/12/2015
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2011
Distributeur: 
Lumière

Media: 

onomatopee