Brightburn

BRIGHTBURN kent een best interessant vertrekpunt. Kluts ‘Superman’ en ‘The Omen’ stevig door elkaar en zie wat eruit rolt ... Helaas blijft het in deze horrorfilm bij de premisse. Wat volgt is tenenkrommend.

De pogingen van Kyle en Tori Breyer om een kind te krijgen zijn ijdel. Maar op een avond, net als het koppel een nieuwe poging waagt, wordt hun huis dooreengeschud. Zoals ooievaars kindjes in de wieg droppen, ploft in de achtertuin van de Breyers een ruimtecapsule neer met een baby erin. Hetzelfde zagen we bij Jonathan en Martha Kent destijds in Smallville anno 1938. Hier situeert de actie zich evenwel anno 2006 in het fictieve stadje Brightburn, heet de jongeling niet Clark Kent maar Brandon Breyers en kent hij – in tegenstelling tot de Nemesis Lex Luthor in de Supermanreeks – (voorlopig) geen aartsvijand. Brandon is dan ook een kind van een heel andere orde dan Superman: hij is de personificatie van het kwade.

Eenmaal twaalf geworden, ontdekt Brandon zijn superkrachten en ontketent een opeenvolging van terreurdaden, waarbij hij leeftijdsgenoten noch volwassen spaart. Vanaf dat moment wordt deze poging tot een nieuwe franchise business as usual. Je kunt er namelijk donder op zeggen dat – mits deze genrefilm succes boekt – er nu reeds sequels in de pijplijn zitten.

Zonder veel verrassingen en zich koppig vastbijtend in de bewandelde paden van het horrorgenre, ontbeert BRIGHTBURN elk gevoel van spanning. Het lot van de hoofdrolspelers beroert geen seconde wegens het volledig ontbreken van karakterontwikkeling en narratieve opbouw. Waarom bijvoorbeeld Brandon op een bepaald moment beslist zich in een cape en onder een masker te hullen, blijft al even duister als zijn afkomst. Het was de makers uitsluitend om de tumult en het moorden te doen. Sommige genrefans vinden dit nog steeds bijzonder entertainend. Elk zijn meug zeker?

Vertoningen: cinenews.be. Meer reviews vind je maandelijks in print, te bestellen via info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten of maandelijks in je bus met een abonnement.

Geschreven door PIET GOETHALS

Brightburn

26/06/2019
Regisseur: 
Scenario: 
Muziek: 
Genre: 
Productiejaar: 
2019
Distributeur: 
Sony Pictures Belgium

Media: 

onomatopee