Burning Out

Wie is er bezorgd om de verzorgers? De Belgische filmmaker Jérôme Le Maire vroeg het zich af toen hij op uitnodiging van de filosoof Pascal Chabot, auteur van het boek Global burn-out, meeging naar een conferentie in het grote Parijse hospitaal Saint-Louis. Het personeel van de operatieafdeling daar wordt massaal over de rand van een inzinking geduwd door de toenemende werkdruk en een managementbeleid dat enkel oog heeft voor efficiëntiewinsten. “Hoe kunnen we de zorg voor andere mensen opnemen als er zo’n terneerdrukkende atmosfeer heerst?”, vraagt de een zich af. “Mijn werk heeft geen zin meer”, zucht de ander.

BURNING OUT – Prijs voor Beste Belgische Documentaire op Docville in Leuven – is geen gestileerd portret van een mastodonthospitaal zoals Nikolaus Geyrhalter dat filmde in zijn Danube Hospital (2012). Le Maire heeft gekozen om op z’n eentje, met de camera op de schouder, verschillende geledingen van de drukke afdeling te volgen. Net als de personeelsleden gaat hij van de ene naar de andere operatiekamer, van een ruzie tussen collega’s op de gang naar een teamvergadering waar ze enkel groen lachen. De associatie met Frederick Wisemans instituutdocumentaires (bv. Hospital, 1970) is snel gemaakt, maar Le Maire meet zich een wat meer aansporende rol aan. Uitgebreide voice-overs of interviews met chirurgen, anesthesisten en het andere personeel heeft BURNING OUT niet. Wel enkele lichtjes sturende vragen, duidelijk gesteld vanuit de overtuiging dat de situatie enkel kan verbeteren als er over de werkomstandigheden gepraat wordt, en niet over hoe – om het in managementtaal te zeggen – een audit de workflow kan optimaliseren. “We hebben een paradigmaverandering nodig”, zegt een van de personeelsleden. Het burn-outsyndroom is – niet alleen in dit specifieke hospitaal – systemisch, zelfs epidemisch van aard. Om dat te illustreren toont Le Maire op gezette tijden een celkweek met door elkaar krioelende organismen. Of klitten die samen zodat er ‘menselijk’ leven kan ontstaan? De roep om waardering en menselijkheid klinkt in ieder geval luider, ondersteund door Dylans hoop dat “de tijden veranderen”.

BURNING OUT speelt op 12 september in Kunstencentrum Buda (Kortrijk), Cinema ZED (Leuven), Cinema Cartoon's (Antwerpen), Sphinx cinema (Gent), Cinéma Aventure (Brussel), Cultuurcentrum Zwaneberg (Heist-op-den-Berg) en The Roxy Theatre (Beringen) - DocPoppies & Moving Docs.

Geschreven door BJORN GABRIELS

Burning Out

03/05/2017
Regisseur: 
Muziek: 
Genre: 
Productiejaar: 
2016
Distributeur: 
AT Doc

Media: 

onomatopee