Circumstance

Bloedig onderdrukt mag de Iraanse groene revolutie van twee jaar terug dan wel zijn, de in gezinswoningen opgesloten Iraanse jeugd (70% van de bevolking is jonger dan 25 jaar) koestert nog altijd haar revolutie die een voorbode bleek voor de meer succesvolle Arabische lente. Maar de expressie van hun woede verloopt moeilijk aangezien in Iran de buitenlandse media nog altijd onder staatscontrole staan, duizenden Iraanse sites bewaakt worden en Facebook, Gmail en Skype al maanden geblokkeerd zijn.

Dat belet niet dat de op een democratisch elan surfende jongeren hun protestbeweging levend proberen te houden en een underground cultuur ontwikkelen. Dit ondanks de terreur van de paramilitaire militie (de 'Bassidji') en de heersende paranoïde angstsfeer. Met, zoals blijkt uit de clandestien opgenomen documentaire Chroniques d'un Iran interdit (Marion Loizeau), als enige wapens technologie (cyberdissidenten voeren een guerrilla) en de stem ('s nachts schreeuwen jongeren hun frustratie letterlijk van de Iraanse daken). Een rapartiest vat de rebellie samen: “Wij zijn het vuur onder de smeulende as”.

CIRCUMSTANCE, het in Beiroet gefilmde Farsi-gesproken coming of age-debuut van de Iraans-Amerikaanse Maryam Keshavarz, brengt de jeugdige Iraanse rebellen -dat vuur onder de as- in beeld. De cineaste focust op ongewilde rebellen, jongeren uit de begoede klasse die de confrontatie niet zoeken maar botsen met het gezag omdat ze hun energie kwijt willen en ontplooiingskansen zoeken. Teenager Atafeh en haar beste vriendin Shireen bezoeken hippe underground feestjes in Teheran om er plezier te beleven terwijl haar ex-drugsverslaafde broer Mehran zich bij de zedenpolitie aansluit. Het 'losbandig gedrag' van de meisjes brengt hen in botsing met de politie en verhoogt de sociale druk op Atafehs ruimdenkende ouders.

Helemaal illegaal en gevaarlijk wordt het wanneer er een lesbische relatie ontluikt tussen de meisjes. Mehrans obsessieve fascinatie voor Shireen (hij volgt haar met bewakingscamera's) zorgt voor zoveel spanning dat een keurig huwelijk voor Shireen en de emigratie van Atafeh naar Dubai de enige uitwegen lijken. CIRCUMSTANCE is soms wat nadrukkelijk maar schetst een boeiend portret van een jeugd die ondanks (of juist door) repressie en pijn bewuster wordt.

Geschreven door IVO DE KOCK

Circumstance

08/02/2012
Regisseur: 
Productiejaar: 
2011
Distributeur: 
ABC

Media: 

Trailer: 

td-cYUVOg4Q