Comme un chef

Koken is hot en dat heeft ook de Franse cineast Daniel Cohen begrepen. Zijn COMME UN CHEF is wat je een culinaire komedie zou kunnen noemen met in de hoofdrollen Jean Reno en Michaël Youn.

Jacky Bonnot, een liefhebber van gastronomisch kokkerellen, is een bewonderaar van de driesterrenchef Alexandre Lagarde. Hij droomt van een eigen restaurant, maar heeft het geld niet om zijn droom te verwezenlijken en klust na een zoveelste ontslag bij als schilder in een bejaardentehuis. Hij kan het niet laten om ook daar in het geheim mee te koken, tot op een dag zijn talent wordt ontdekt door zijn idool: Lagarde. Het restaurant van de sterrenkok dreigt verkocht te worden door de aandeelhouders en hij heeft dringend een nieuwe hulpkok nodig. Jacky zorgt voor vernieuwing in de keuken van de gerenommeerde grote chef en in zijn privéleven. 

Regisseur Daniel Cohen schreef het script van COMME UN CHEF en heeft een voorliefde voor gastronomie en haute cuisine. “Mon ambition était de faire un film qui donne faim – qu’il s’agisse de nourriture ou de relations humaines – et donne aussi envie de cuisinier”, zegt de cineast in een interview . Daarin is hij helaas niet echt geslaagd, de humor is flauw en het verhaal  voorspelbaar en de reden daarvoor is niet ver te zoeken; iedereen heeft het wel gehad met de kookhype. Cohen regisseerde al eerder de flop Les deux mondes, waarin Benoît Poelvoorde doorheen de tijd reist en in twee werelden leeft. COMME UN CHEF charmeert dankzij de setting door de typische Franse “gastronomie” deuntjes  en de kunstzinnige gerechten die worden geserveerd. Al is de vervelende Jacky niet meer dan een karikatuur.

COMME UN CHEF is een culinaire film, niet eentje die verrast zoals de grappige animatiefilm Ratatouille of zo memorabel is als de Franse klassieker L’aile ou le cuisse met Louis de Funès.  Cohen is fan van gastronomie en hoewel het duidelijk is dat hij zijn liefde voor de keuken wil delen, is hij er niet in geslaagd om het voor iedereen even interessant te maken. Zo bleven we op onze honger. Helaas.

Geschreven door LAURA CAERS

Comme un chef

07/03/2012
Regisseur: 
Productiejaar: 
2011
Distributeur: 
Lumière

Media: