Corpus Christi

De Poolse kerk staat niet bekend om haar overweldigende openheid. Strengheid en traditie zijn de heilige woorden en medelijden is voorbehouden voor wie dat verdient. Voor een jeugddelinquent die met zijn eigen woede worstelt en vreest dat hij het op eigen houtje niet trekt in de wereld, is dat geloof het uitgelezen keurslijf om zich te wapenen tegen zichzelf.

De twintigjarige Daniel vervelt in de jeugdgevangenis tot een soort misdienaar en hoopt na zijn vrijlating zijn roeping te kunnen beantwoorden. Vader Thomasz, de gevangenispriester, waarschuwt hem: met bloed aan zijn handen en een oudtestamentisch strafblad is een toekomst als priester uitgesloten. Maar, drukt hij Daniel op het hart, elke mens kan een priester zijn in de ogen van God. Dat neemt Daniel letterlijk. Aangekomen in een godverlaten houtzagersdorp met een doorzopen parochieherder, stelt hij zich voor als een doorreizende predikant. Dat doet hij met zo'n devote bravoure dat hij als interimpriester de parochie door tijden van nood mag lijden.

CORPUS CHRISTI is een adembenemende verkenning van de schemerzone tussen goed en kwaad. Soms teder, als Daniel onbehouwen toepast wat hij van vader Thomasz heeft geleerd over woede en verdriet. Soms loeihard, als het beest in hem het van zijn goede bedoelingen overneemt. Het is een film die geweld, corruptie en wraakzuchtige rouw op de waagschaal legt en concludeert dat iets als een moreel oordeel nooit echt kan bestaan. De cinematografie is hondsbrutaal als het moet en zacht en warm als religieuze iconen als het kan.

Het is onmogelijk om je niet achter Daniel en zijn indringende ogen te scharen, ook al is zijn bedrog te doorzichtig om vol te houden. Hij spartelt tot het pijnlijk wordt om te zien, en steeds hoop je dat hij het nog even zal rekken als empathische, passionele priester die vooral op zoek is naar een tweede kans en vergeving voor zijn eigen verleden. Een verleden dat hem onvermijdelijk zal inhalen. Het levert Daniel misschien geen loutering op, maar de film wel een Oscarnominatie.

Vertoningen: cinenews.be. Meer reviews vind je maandelijks in print, te bestellen via info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten of maandelijks in je bus met een abonnement.

Geschreven door JONAS BRUYNEEL

Corpus Christi

07/10/2020
Regisseur: 
Scenario: 
Genre: 
Productiejaar: 
2019
Distributeur: 
Imagine Film Distribution

Media: