Creed II

In de originele 'Rocky' uit 1976 speelt Stallone (die tevens het script schreef) de Amerikaanse 'everyman', een bokser uit Philadelphia (‘The Italian Stallion’), die een kamp aangaat met toenmalig wereldkampioen Apollo Creed. De underdog verrast na een harde training de kampioen en schopt het tot held. Er volgden nog vijf sequels waarin het bovenstaande plot, met hier en daar een variatie, zich zou herhalen. Anno 2015, negen jaar na de laatste Rocky, blies 'Creed' de boksmythe nieuw leven in.

Dit achtste deel uit de franchise is meer een vervolg op Rocky IV dan op zijn voorganger. Het boksdrama opent in blauwe tinten en koele sferen. Viktor Drago wordt door zijn vader Ivan begeleid voor een bokswedstrijd en zendt zijn tegenstander in enkele forse meppen naar dromenland. Ivan Drago sloeg destijds Apollo Creed naar pierenland, maar werd op zijn beurt van zijn voetstuk gestoten door Rocky Balboa. Zijn zoon Adonis Creed won ondertussen in de VS het WBC Wereldkampioenschap. Een confrontatie tussen Drago en Creed kan niet uitblijven. U raadt het vervolg: Creed wordt in de derde ronde van de match letterlijk naar het ziekenhuis gemept. Met de hulp van zijn familie (een belangrijk element) en zijn trainer Rocky wordt Creed voorbereid voor een nieuwe confrontatie met het Russische monster in de ring.

De voorspelbaarheden van deze bij momenten kleffe boksfilm zijn tenenkrommend. De familierelaties van zowel Creed, Rocky als Drago moeten het drama diepgang geven, maar dansen vrolijk op een koord van clichés. In feite bieden de Drago’s de meeste stof voor een meeslepende tragedie. De confrontatie tussen de oude rivalen Rocky en Ivan Drago had ook krachtiger gekund. De focus ligt helaas op Creed en zijn trainer. Ook visueel speelt CREED II op veilig. De regisseur en scenarist van Creed en Black Panther Ryan Coogler maakt hier plaats voor de minder getalenteerde Steve Caple Jr., wiens beeldregie al even platgetreden paden bewandelt als de pulpvertelling.

Vertoningen: Cinenews.be. Meer reviews vind je maandelijks in print, te bestellen via info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten of maandelijks in je bus met een abonnement.

Geschreven door PIET GOETHALS

Creed II

09/01/2019
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2018
Distributeur: 
20th Century Fox

Media: