Dark Shadows

Dit is de achtste samenwerking tussen filmregisseur Tim Burton en acteur Johnny Depp. Spontaan denkt iedereen dan aan Edward Scissorhands, wat jammer is, aangezien het ultieme potentieel van de kruising tussen deze twee weirdos gematerialiseerd werd in Ed Wood.

Het goede nieuws is dat er op hun liefdesrelatie geen sleet zit. Zovele voorgaande gothic-rollen hebben Depp niet afgestompt. In de huid van Barnabas Collins zet hij een verfijnde en fijngevoelige vampier neer, met gevoel voor humor, welbespraakt, met een zwak voor vrouwelijk schoon en uiteraard met een vleugje appetijt voor gruwel. Michelle Pfeiffer is zijn ideale sparring partner als hedendaagse telg van de familie Collins, die na 200 jaar wordt geconfronteerd met een uit het graf opgestane Barnabas. De scènes in DARK SHADOWS waarin beide ontregelde nazaten van hetzelfde geslacht elkaar vlijmscherp te woord staan behoren onmiskenbaar tot de hoogtepunten van deze horrorkomedie.

In 1760 werd Barnabas tot vampier omgeturnd door de wraakzuchtige Angelica, wier liefde hij slechts op een vleselijke manier beantwoordde. In 1970 wordt hij uit zijn graf bevrijd en meteen stelt hij zich tot doel het aan lager wal geraakte familiebedrijf Collins nieuw leven in te blazen. De clash met de twintigste eeuw gooit echter roet in het eten, en dat geldt niet alleen voor de zakelijke aspecten van de kwestie. Hoewel de charmes van zijn antieke aanpak en delicate woordenschat weinig vrouwen onberoerd laat, zit niemand echt te wachten op een vampier van 200 jaar oud.

De sfeerschepping, de make-up (Depps slanke vingers zijn een heerlijke verwijzing naar Scissorhands), de decors en de special effects zitten in perfect in hun vel. De dialogen zijn gevat en de gothic-horror omgeving wordt tot in de puntjes uitgewerkt. Als jochie was Burton fan van de oorspronkelijke Dark Shadows-televisieserie en dus benadert hij zijn materie met veel respect. Toch kan je er niet omheen dat hier een mainstream big budgetfilm, geboetseerd naar de smaak van het grote publiek, wordt afgeleverd. De opbouw is die van een doorsnee 21ste-eeuwse actiefilm, waarin na de spitse introductie van de personages toegewerkt wordt naar een explosieve en beetje van de pot gerukte finale. Burton en Depp hebben het allemaal in zich, alleen moeten ze het lef hebben dat ook compromisloos te manifesteren, zoals, inderdaad, in het magistrale Ed Wood.

Geschreven door MIK TORFS

Dark Shadows

09/05/2012
Regisseur: 
Scenario: 
Muziek: 
Productiejaar: 
2012
Distributeur: 
Fox

Media: 

Trailer: 

pOhmXccaAuk