De Geweldige Beer

Een boeiende kinderfilm die ook bij volwassenen na afloop een goed gevoel nalaat. De Deense filmer Esben Toft Jacobsen vertelt in zijn eerste langspeler, gemaakt voor de doelgroep 7- tot 12-jarigen, over het magische avontuur dat twee kinderen beleven in een oerbos in Scandinavië.

Zij komen er in contact met een beer, zo reusachtig groot dat als hij stapt het hele bos davert. En op zijn rug groeit niet alleen mos maar ook flink opgeschoten, heen en weer zwaaiende sparren.   Computeranimatie was de logische keuze om dit verhaal in beeld te brengen. Sinds enkele jaren is CGI ook in Denemarken geen waagstuk meer. Zeker als we het beperkte budget van de productie in aanmerking nemen, is de computeranimatie uitstekend gelukt.

De beer – een brute kolos voor zijn vijanden, maar een lieve teddy voor zijn vertrouwelingen – is tegelijk ‘aaibaar’ als gedetailleerd realistisch weergegeven. De grootteschaal met de twee kinderen is overal geëerbiedigd. Het woudlandschap is niet gewoon een achtergrond, maar een mooi in beeld gebrachte imposante medespeler in het verhaal. Misschien kon de tekening van de twee kinderen iets genuanceerder. De computeranimatie staat in dienst van het verhaal en wordt niet voor nodeloze speciale effecten misbruikt. 

De Geweldige Beer (or. titel:Den kæmpestore bjørn) gaat tegelijk over de liefde-haatverhouding van een prepuber met zijn zusje. Jonathan, 11 jaar, staat wat afstandelijk tegenover de dingen en beschouwt zijn zusje Sophie een beetje als een lastpost. Zij is te jong om de ideale speelkameraad te zijn. Sophie, 6 jaar, is een open spring-in-'t-veld, die direct met iedereen vriendje is. Zij kijkt op naar haar broer en probeert goed met hem te staan. Tijdens een vakantie bij hun opa, wiens huis aan een groot ‘verboden’ bos grenst, openen de nieuwsgierige kinderen toch het deurtje in de afsluitingsmuur. Sophie blijkt even later verdwenen, haar broer die zich zorgen maakt, gaat haar zoeken en ontdekt verbaasd dat zij optrekt met een reusachtige bruine beer. Wanneer een op wraak beluste jager het beest wil vangen kiezen Sophie en Jonathan partij voor de beer. In hun avontuur krijgen zij hulp van andere dieren in het woud: kraaien, kikkers en mini-elanden en gebruiken ze ook de magische genezende kracht van een kruid dat alleen de dieren kennen.

Geschreven door LUK MENTEN

De Geweldige Beer

28/03/2012
Regisseur: 
Productiejaar: 
2011
Distributeur: 
Jekino

Media: