De Verenkoning

De Deense filmer Esben Toft Jacobsen bewees enkele jaren geleden met zijn eersteling De Geweldige Beer dat hij zowel schitterende computeranimatie kan maken als een spannende kinderfilm afleveren. Toen ging het over twee kinderen die een kolos van een beer ontmoeten en er vriendjes mee worden. In DE VERENKONING, door Jekino in een Vlaamse versie uitgebracht, is de hoofdfiguur het jonge konijntje Johan. Nieuwsgierig, vastberaden, dapper en gehecht aan zijn mama.

In een flashback bij het begin zien we al dat moeder ziek was. Maar op een nacht is de Verenkoning, een reusachtige zwarte vogel, het huis binnengedrongen en heeft mama meegenomen. Sindsdien woont Johan met zijn vader op een schip, weg van de samenleving en van de gevaarlijke Verenkoning. Vader en zoon hebben het op zee best naar hun zin, maar Johan is tegelijk ook bedroefd omdat hij zijn mama niet kan zien. Als vader met een klein motorbootje naar land is voor boodschappen komt Johan over de boordradio in contact met ene Bill die hulp vraagt omdat de Verenkoning hem komt halen.

Johan slaagt erin de motoren van het schip te starten en vaart Bill tegemoet, in de hoop via de Verenkoning bij zijn moeder te geraken. Van dan af komen we terecht in een bizar fantastisch avontuur met de ene vreemde ontwikkeling na de andere. Zonder ‘kaartje’ slaagt Johan erin toch het vreemde eiland te bereiken waar zijn mama een tweede leven is begonnen. Hij spreekt wel met haar, maar terugkeren naar het gewone leven kan ze niet. Het als metafoor voor de dood en het hiernamaals bedoelde verhaal is zo verward en verwarrend dat het niet aanslaat, je als kijker niet meetrekt.

Of de film kinderen kan helpen om te gaan met hun gevoelens omtrent het overlijden van een dierbaar iemand, blijft daarom de vraag.

Geschreven door LUK MENTEN

De Verenkoning

08/10/2014
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
Jekino

Media: