Dear White People

“Beste blanke mensen, het minimum aantal zwarte vrienden om geen racist te lijken is zonet verhoogd tot twee. Sorry, je wietdealer Tyrone telt echter niet mee.” Scherpe woorden openen de satirische universiteitsfilm waarmee Justin Simien op Sundance de prijs voor Breakthrough Talent in de wacht sleepte. De toon voor zijn langspeeldebuut is gezet. Aan het woord is Sam White, vrouwelijke voorzitter van de Black Student Union en fervent beschermster van de Afro-Amerikaanse cultuur. Met vurige speeches en veel ironie legt ze de vinger op het nazinderende racisme in wat velen “post-racial America” noemen.

Toch wijst Simien niet betuttelend met het vingertje. Door de ogen van vier hoofdpersonages schetst hij een beeld van de ervaringen van zwarte studenten op een hoofdzakelijk blank instituut. Zijn eigen ondervinding sluit nog het best aan bij die van Lionel, een nerdy student journalistiek die graag naar ‘witte (blanke) muziek’ luistert en bijgevolg wordt gecategoriseerd als ‘only technically black’. Geen vriendengroep voor wie niet mooi in een cultureel hokje past. Daarnaast is er nog Troy, de voorbeeldige zoon van de decaan met een verborgen passie voor komedie en Coco, die haar jeugd in een arme buurt ver achter zich liet maar nu stereotypes omarmt in een hunkerende zoektocht naar aandacht.

DEAR WHITE PEOPLE gaat niet zozeer over racisme dan wel over identiteit en imago. Wat gebeurt er wanneer anderen je persoonlijkheid slechts zien in functie van je huidskleur? Elke haarstijl waarvoor je kiest, kledingstuk dat je draagt en elk woord dat je uitspreekt wordt dan een statement. Vervelend en bovenal doodvermoeiend. Ook voor Sam, die blijkt te worstelen met haar eigen afkomst. Met zowel een zwarte als een blanke ouder heeft zij moeite zichzelf een plaats te geven. In een poging haar imago zo goed mogelijk te definiëren wordt ze onbedoeld verheven tot de nieuwe revolutionaire leider van de campus. Simien kiest voor een intelligente, stijlvolle aanval op hardnekkige stereotypes.

De hilariteit van de vaak droge komische opmerkingen schuilt in de achterliggende waarheid die je een paar seconden later om de oren slaat. Een meervoud aan perspectieven zorgt voor de nodige nuancering. Simiens DEAR WHITE PEOPLE is een zelfbewuste, doordachte komedie met een geheel eigen stem. Beloftevol is het juiste woord.

Geschreven door NANA VAN DE POEL

Dear White People

25/03/2015
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
Remain In Light

Media: 

onomatopee