The Descendants

Amerikaanse critici vallen als een blok voor de films van Alexander Payne (Sideways,2005). Het is niet moeilijk om te zien waarom. Familiedrama’s en observaties van karakters die worstelen met hun eigen gebreken of met relaties scoren goed aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Payne slaagt erin om dat soort thema’s frontaal aan te pakken zonder te vervallen in clichés, melodramatiek of opdringerig gemoraliseer.

Wanneer hij George Clooney dan ook nog eens een zeer atypische rol laat vertolken als gevoelige en kwetsbare huisvader, dan grenzen de superlatieven in de Amerikaanse filmkritiek aan de hysterie. Kijk maar naar wie hun Golden Globes mocht in ontvangst nemen! Matt King leeft een bourgeois leventje als advocaat in Hawaï. Bovendien is hij erfgenaam van een paradijselijk stuk land dat hij op elk willekeurig moment voor een gigantisch bedrag kan verkopen aan projectontwikkelaars. Wanneer zijn vrouw echter in een coma belandt na een bootongeluk, borrelen alle sudderende problemen uit zijn omgeving naar de oppervlakte.

King ontdekt dat zijn echtgenote hem bedroog en bovendien moet hij zijn twee emotioneel verwaarloosde dochters onder zijn hoede nemen. Paynes observaties dwingen respect af. Hij vindt schijnbaar moeiteloos het evenwicht tussen enerzijds een gezapig verteltempo dat de kijker de tijd gunt om alle emotionele wendingen in zich op te nemen en anderzijds een strak ritme dat ons gezwind van de ene situatie naar de andere slingert. Clooney van zijn kant overtuigt moeiteloos als een man die werkelijk niets bespaard blijft en die vecht om zich sterk te houden onder de enorme emotionele druk die hem langs alle kanten belaagt.

Hij doet dat zonder een hopeloos zwaarwichtige rol neer te zetten en met hier en daar een subtiele humoristische toets. Naar het einde toe wordt een en ander iets te evident in het keurslijf van de feelgood-movie gepropt, waardoor we enigszins op een emotionele afstand worden gehouden. Wellicht een beetje te ‘Amerikaans’ voor de meest kritische toeschouwers, maar niettemin een oprechte en zeer evenwichtige observatie van herkenbare menselijke beslommeringen die ook rijken op een paradijselijk eiland te beurt vallen.

Geschreven door MIK TORFS

The Descendants

08/02/2012
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2011
Distributeur: 
Fox

Media: 

Trailer: 

CWHNXJ1K4yA

onomatopee