Difret

Ethiopië. Een dorpje op enkele kilometers van de hoofdstad Adis Abeba. Nauwelijks is het schoolmeisje van 14 jaar, Hirut, blij op de terugweg naar huis met een uitmuntend rapport of ze wordt door enkele mannen te paard omsingeld en ontvoerd. Ze wordt opgesloten in een stal en dezelfde avond nog verkracht waarna haar verkrachter haar komt vertellen dat hij voortaan haar … echtgenoot is. Een middeleeuws gebruik?

In deze Afrikaanse dorpsgemeenschap is telefa – ofte gedwongen kindhuwelijk – wanneer hij wordt afgewezen mag de man het meisje op wie hij een oogje heeft kidnappen en verkrachten zodat hij ze zijn vrouw kan noemen - nog een hardleerse traditie. Hirut laat het daar niet bij, kan ontsnappen, doodt uit zelfverdediging haar kidnapper en wordt ternauwernood door een burgerwacht uit de handen van diens handlangers gered. Ze wordt naar de politie gebracht om later voor een dorpsraad van wijzen te verschijnen. Het volk zelf wil haar dood.

Tot zover de aanhef van een belangwekkend, waargebeurd verhaal. Tegenover deze gang van zaken staat Meza Ashenafi, een jonge, ambitieuze advocate uit Adis Abeba die samen met enkele collega's opkomt voor de rechten van de vrouw. Zij wil zich Hiruts lot aantrekken en haar zaak (zelfverdediging) voor de rechtbank brengen, wat voor de advocate zelf niet zonder risico is. DIFRET, dat in het Amhaars zoveel betekent als 'zonder angst' of 'moedig' maar ook 'te worden verkracht', situeert zich tussen twee werelden, tussen traditie en moderniteit, traditionele regels en beschaafde normen.

Of Hiruts zaak al dan niet positief afloopt is zelfs niet eens van belang. Want er is thuis nog een derde dochter die intussen door haar vader van school is gehaald om op het land te gaan werken; het gezin heeft namelijk een fikse schuld af te lossen aan de familie van de door Hirut gedode man. Wat met de jongste dochter zal gebeuren is zo mogelijk nog belangrijker met het oog op de toekomst van het land – zullen 's lands wetten uiteindelijk belangrijker worden dan jarenlange tradities en gebruiken? Wie wint het pleit met het oog op de toekomst? En zal de familie van Hiruts 'echtgenoot' zich ook niet nog willen wreken? Net dat beseft Hirut maar al te zeer.

Net deze gewetenstrijd tovert DIFRET om tot een pareltje van bewustwording uit het Afrikaanse achterland.

Geschreven door FREDDY SARTOR

Difret

24/06/2015
Genre: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
Cinéart

Media: 

onomatopee