Donne-moi des ailes

In zijn films verdiept Nicolas Vanier zich in de relatie tussen mens en natuur. Om zijn ecologische boodschap uit te dragen kiest hij vaak voor docufictie, gebaseerd op zijn eigen ontdekkingsreizen in de poolgebieden. In DONNE-MOI DES AILES combineert de cineast die natuurexpertise met de lichtere tienertoets uit zijn jeugdklassieker 'Belle et Sébastien'.

Vaniers ecologische bezorgdheid over het slinkende vogelbestand vormt de insteek. De camera volgt de trekbeweging van een kleine vlucht getrainde en gezenderde dwergganzen van de zoutpannen in Aigues-Mortes in de Franse Camargue tot de drasgebieden van het Noorse Vesterålen in het poolgebied. Verstedelijking, houtkap, intensieve landbouw, maar ook hoogspanningsmasten en windturbines bedreigen de route tussen het broed- en overwinteringsgebied. Kan men deze ganzen geen veiligere trekroute aanleren, vraagt de ornitholoog in de film zich af. Met dat personage refereert Vanier naar de Bretoense vogelkenner Christian Moullec. Aan boord van een gemotoriseerd deltavliegtuig gidste de ecologist eind vorige eeuw een dertigtal bedreigde dwergganzen langs een beschutte trekroute door West- en Noord-Europa. Aantrekkelijk gefilmd en duidelijk gestructureerd legt DONNE-MOI DES AILES dit ongelofelijke experiment stapsgewijs uit, van het kunstmatige broeden van de ganzeneieren tot de testvlucht met het ULM-vliegtuigje. In de marge wijst Vanier niet alleen op de scepsis in de wetenschappelijke kringen, maar ook op de controverse binnen natuurverenigingen en ecologische kweekprogramma’s  die het project te artificieel en te arbeidsintensief vonden. Het vergde inderdaad veel geduld om de wilde ganzen aan de ULM en zijn bestuurder te leren wennen.

Vanier preekt niet voor de ganzen. Met schitterende luchtfotografie van de vogeltrek maakt hij de balans op van de bedreigde habitat van de dwerggans. Mooi ook hoe het luide gegak van de ganzen geassimileerd wordt in de new-agescore van Armand Amar. Het Disneyaspect in de karaktertekening van de excentrieke ornitholoog en zijn weerbarstige tienerzoon niet te na gesproken, is DONNE-MOI DES AILES een aanstekelijk pleidooi voor de bescherming van trekvogels.

Geschreven door DIRK MICHIELS

Donne-moi des ailes

23/10/2019
Regisseur: 
Muziek: 
Genre: 
Productiejaar: 
2019
Distributeur: 
Belga Films

Media: 

onomatopee