El Clan

Pablo Trapero is een van de boeiendste Argentijnse cineasten van na de eeuwwisseling. In onverbloemde en vaak bikkelharde films zoals Elefante blanco, Carancho en El bonaerense licht hij zijn vaderland door. Voor EL CLAN baseert hij zich op waargebeurde feiten uit de vroege jaren 1980. Wanneer de militaire dictatuur na het debacle van de Falklandoorlog moet plaatsmaken voor een democratisch regime, voelt Arquímedes Puccio dat er verandering op til is. De hoge functionaris van de militaire inlichtingendienst besluit zakenman te worden en zet zijn zinnen op de ontvoeringsbranche. Door welgestelde Argentijnen te kidnappen hoopt hij de levensstandaard van zijn gezin uit de gegoede middenklasse te handhaven. Vrouwlief en kinderen steken graag een handje toe.

In de beste traditie van amorele misdaadkronieken zoals The Godfather, Scarface, Casino en Heat schetst Trapero het reilen en zeilen van een criminele clan, waarbij het ontvoeren, opsluiten en losgeld eisen wordt voorgesteld als een business zoals een andere. Maar tegelijk krijg je een bij momenten ironisch portret van een milieu dat zich geen vragen stelt zolang zijn burgerleventje maar niet in het gedrang komt. Tijdens bepaalde scènes hoor je Trapero bijna gniffelen, bijvoorbeeld bij een cocktailparty naar aanleiding van de opening van een boetiek of de schouderklopjes na een rugbywedstrijd.

EL CLAN begint met archiefbeelden van de commissie die onderzoek deed naar de verdwijningen tijdens de militaire dictatuur en in de loop van het verhaal wordt via nieuwsberichten voortdurend verwezen naar de gezondheid van de prille democratie. Het klassieke thrillerverhaal krijgt er een heel andere dimensie door. Trapero valt met de deur in huis en vertelt zijn plot met een verknipte chronologie, waardoor je als kijker eerst alle kleuren van de regenboog ziet en zelf in de slachtofferpositie wordt gedwongen.

In de vinnige beeldregie vallen de talrijke long takes en de nerveuze montage op. De uitgebreide cast wordt gedomineerd door Guillermo Francella als de sinister-charismatische huisvader met de priemende ogen en het manipulatieve gedrag. Op de inventieve soundtrack dragen songs van onder anderen The Kinks en Creedence Clearwater Revival bij tot de geladen sfeer van deze tegelijk ijzingwekkende en donker-grappige zedenschets.

Geschreven door GORIK DE HENAU

El Clan

23/03/2016
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
ABC Distribution

Media: 

onomatopee