El color del camaleón

Hoe leg je een puzzel als je niet weet welk landschap die afbeeldt? Stukjes met wolken hoog in de lucht lijken te ontbreken en ook de bodem waar alles op moet steunen lijkt onvindbaar. De puzzelstukjes die je na lang zoeken toch kan samenleggen tonen een plaatje dat je misschien liever niet had gezien, of dat je in ieder geval niet had verwacht.

De Belgisch-Chileense filmmaker Andrés Lübbert vraagt zich af wie zijn vader, die als jonge twintiger het Chili van Pinochet ontvluchtte, nu eigenlijk is. Over zijn verleden praten doet hij niet, maar het is wel een loodzware last. “Mijn vader heeft een beetje van zijn trauma aan mij doorgegeven,” zegt Lübbert, “daarom moet ik dat nu reconstrueren.”

De documentaire EL COLOR DEL CAMALEÓN reconstrueert niet alleen zijn vaders getroebleerde verleden, maar ook de zoektocht van de zoon en de zich verschuivende vader-zoonrelatie. Als kijker denk je, net als de zoon ooit, eerst aan een verhaal over een opposant, een dissident of misschien zelfs wat dromerige revolutionair, die nipt aan het Chileense dictatoriale regime is kunnen ontkomen. Via teruggevonden foto’s, dossiers uit DDR- en andere archieven, en een oude getuigenis van de vader bij een therapeut in België, legt EL COLOR DEL CAMALEÓN een ander, nog complexer verhaal bloot. Het papieren spoor brengt Andrés Lübbert na jarenlang speurwerk samen met zijn vader Jorge naar Chili, waar ze voormalige trainingsoorden en martelkamers van de Chileense geheime dienst bezoeken. De zoon heeft altijd een vraag meer dan de vader kan of wil beantwoorden. Toch raakt geleidelijk aan ingevuld welke verschrikkingen de vader, die later als cameraman oorlogsgebieden over de hele wereld zou bereizen, zo hebben getraumatiseerd. De angst en horror onder Pinochets terreurbewind staan geen helden toe, of makkelijke antwoorden.

In EL COLOR DEL CAMALEÓN vindt een zoon zijn vader, en omgekeerd, en krijgt een Chileense samenleving die een nog onverwerkt verleden torst een spiegel voorgehouden. Maar of dat spiegelbeeld graag zal worden gezien? Kort op herdenkingen volgt militair vertoon. Een hoge pief van weleer ontkent staalhard. Maar een vader en zoon doorbreken het zwijgen, hun zwijgen, en openen de weg naar erkenning.

Geschreven door BJORN GABRIELS

El color del camaleón

08/03/2017
Regisseur: 
Scenario: 
Genre: 
Productiejaar: 
2016
Distributeur: 
Off World

Media: 

onomatopee