The Emoji Movie

Nu de smartphone niet meer weg te denken is uit het straatbeeld, is het niet zo vreemd dat er een film komt die zich zowaar ín het apparaat afspeelt. DE EMOJI MOVIE vertrekt van het bedenkelijke idee dat emoji’s tegenwoordig het belangrijkste communicatiemiddel vormen. Gene is een jonge emoji (een ‘meh’, onverschilligheid), die in tegenstelling tot zijn soortgenoten in Textopolis over veel meer dan alleen die uitdrukking beschikt. Wanneer hij dan eindelijk gekozen wordt door de dertienjarige Alex, voor wie de juiste keuze van emoji’s in het prille stadium van zijn verliefdheid uiterst belangrijk is, gaat het mis: hij trekt in paniek het verkeerde gezicht. De overheid van Textopolis besluit dat hij gedeletet moet worden. Maar dat laat Gene natuurlijk niet zomaar gebeuren.

Dat is het verhaaltje van DE EMOJI MOVIE. Jammer genoeg rammelt dat aan alle kanten. Hoewel Alex’ verliefdheid Genes problemen in gang zet, komen zijn liefdesperikelen nauwelijks nog aan bod. De avonturen van de emoji’s lijken vooral bedoeld om aan product placement te doen: Facebook, Candy Crush, Twitter en Dropbox zijn plekken waar Gene met zijn vrienden langskomt, en verschijnen ook netjes in een lijstje op de eindgeneriek. Als zoiets op een originele manier gebeurt, hoeft dat geen probleem te zijn, denk maar aan The Lego Movie – maar hier gebeurt er weinig of niets origineels met de bezochte apps. De meeste grappen zijn nogal flauw, en we konden ons tijdens Genes tocht niet van de indruk ontdoen dat de makers de mosterd gehaald hadden bij het heel wat leukere Inside Out. Bovendien vonden we het lastig om te bepalen welke doelgroep de makers nu juist voor ogen hadden. Alex (met wie alles begint) zit in het eerste jaar middelbaar onderwijs: maar voor die groep is de film ongetwijfeld te kinderachtig. DE EMOJI FILM is gedubd, dus bedoeld voor kinderen die nog niet (goed) kunnen lezen. Maar we mogen toch veronderstellen dat zij nog niet over een smartphone beschikken. Je zou de makers er bijna van gaan verdenken een jongere groep smartphonegebruikers te willen aanboren ...

Vertoningen: cinenews.be
Op 9 augustus 2017 verschijnen ook The Circle, Uilenbal en The Big Sick in de zalen. Voor deze besprekingen zie Filmmagie 676 (print), te koop in een aantal boekhandels en te bestellen via info@filmmagie.be.

Geschreven door EVELIEN VAN VESSEM

The Emoji Movie

09/08/2017
Regisseur: 
Muziek: 
Productiejaar: 
2017
Distributeur: 
Sony Pictures

Media: 

onomatopee