Finding Dory

Aantrekkelijk déjà vuutje

HET VERVOLG op het ondertussen 13 jaar oude Pixar-juweeltje Finding Nemo heet FINDING DORY. Of als je wil een andere versie van hetzelfde verhaal. De ingrediënten zijn namelijk dezelfde: een lange avontuurlijke reis, het zoeken naar verdwenen geliefden, een spannende ontsnapping en als happy end: de hereniging. Na de queeste van de clownvis Marlin om zijn zoontje Nemo te vinden, gaat in FINDING DORY de tropische blauwe doktersvis Dory op zoek naar haar ouders die ze als kind is kwijtgespeeld. En ook een beetje naar haar zelfvertrouwen. Meteen zeggen dat regisseur Andrew Stanton avontuur, spanning en humor goed wist te mixen en een uitstekende familiefilm heeft gemaakt.

Naar aloude traditie bij Disney (dat tien jaar geleden Pixar opslokte) worden een paar traditionele morele waarden flink in de verf gezet: één: je laat je vrienden niet in de steek, en twee: niets gaat boven je familie en je thuis. In deze Nemo-sequel veel van hetzelfde dus, al is het verhaal wel bijzonder goed opgebouwd. Zoals we van de vorige film weten, lijdt Dory aan geheugenverlies. Wanneer Dory zich plotseling herinnert dat ze een familie heeft en zich afvraagt of die niet op haar zit te wachten, zijn haar vrienden Nemo en Marlin meteen bereid haar te helpen en vanuit Australië opnieuw de wereldzeeën over te steken, ditmaal naar een onderzoekscentrum annex marien pretpark in Californië. Daar krijgen ze onder meer hulp van een coole zevenarmige octopus, Hank. Hij is zonder meer de revelatie in deze computeranimatie. Dat een octopus zijn huidskleur aan de omgeving kan aanpassen en ook buiten water een tijd in leven blijft, zijn (wetenschappelijk bewezen!) troeven die zeer van pas komen wanneer de drie visjes in de penarie zitten.

Het feit dat een octopus bijzonder intelligent is, maakt het al wat minder onwaarschijnlijk dat Hank zich op het eind zelfs ontpopt tot onverschrokken 30-tonnerpiloot. Maar verder niets over de spannende en spetterende ontknoping, die moet je echt in de bioscoop meemaken. Eén minpuntje: de muzikale ondersteuning klinkt ouderwets. Op het eind worden de evergreens What a Wonderful World en Unforgettable opgevist, niet meteen de hipste keuze

Geschreven door LUK MENTEN

Finding Dory

22/06/2016
Regisseur: 
Productiejaar: 
2016
Distributeur: 
Disney

Media: 

onomatopee