Flying Home

Dominique Deruddere, bekend van onder meer Crazy Love (1987), Bandini (1989), Hombres Complicados (1998) en Iedereen Beroemd (2000, Oscarnominatie), opteert om zijn films te funderen met een of andere levensles aan de hand van eenvoudige personages. Hij laat hen worstelen met hun ambities en hun gevoelens om hen uiteindelijk te laten beseffen wat er in het leven echt toe doet. Zo’n wereld creëert hij opnieuw in FLYING HOME. Ditmaal met een zweem van romantiek, gepaard gaande met een vrij hobbelig parcours.

Colin is een Amerikaanse investeringsbankier met niets anders voor ogen dan carrière maken. Wanneer hij verneemt dat een rijke sjeik aarzelt om te investeren in het bedrijf waar hij werkt, wil hij achterhalen wat diens zwakke plek is. Sjeik Abdullah Nayed blijkt een fervent duivenliefhebber te zijn, die zijn oog heeft laten vallen op Wittekop, een Vlaamse duif die hij maar niet kan kopen. Ambitieus als Colin is, overtuigt hij de sjeik ervan hem het prijsbeest te zullen bezorgen in ruil voor een investering.

Wittekop is evenwel het lievelingetje, de trots van Jos Pauwels, een norse opa, die in Bunderzele woont. Colin heeft zijn plannetje helemaal uitgedokterd; hij huurt een kamer in de plaatselijke pastorie, is als leerkracht zogezegd op zoek naar zijn gesneuvelde Britse grootvader, die na de Eerste Wereldoorlog ergens in de Vlaamse velden ligt begraven. Het geluk lacht hem toe, want hij trekt onmiddellijk de aandacht van Isabelle, toevallig Jos’ kleindochter. Maar wat voor Colin slechts een klus van enkele dagen zou zijn, draait heel anders uit naarmate hij de dorpsbewoners beter leert kennen, en vooral dan Isabelle.

FLYING HOME staat er dankzij knap filmwerk en sterke acteerprestaties van onder anderen Belgisch icoon Jan Decleir, in de rol van innemende duivenmelker. Toch knelt het schoentje hier en daar; ten eerste is er, jammer maar helaas, geen chemie tussen Jamie Dornan als Colin en Charlotte ‘Isabelle’ De Bruyne. Plotseling zijn ze verliefd. Er is echter, afgaand op hun acteren, geen reden om daarin te geloven. Er is dus ook geen sprake van een op-het-puntje-van-je-stoelmoment. Ten tweede verliest FLYING HOME naar het einde toe aan geloofwaardigheid; er zijn nu eenmaal dingen waar een sjeik zich niet persoonlijk mee zou bezig houden.

Geschreven door STEPHANIE CARACATSANIS

Flying Home

02/04/2014
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
KFD

Media: 

Trailer: 

O6nWFQgxz-g