Frozen

De kerstfilm van Disney is een onversneden meisjesfilm met prinsessen, een oersympathiek sneeuwmannetje en een knappe jongen met een rendier. Vaag geïnspireerd op ‘De sneeuwkoningin’, een heerlijk sprookje van Hans Christian Andersen, vertelt FROZEN, de 53ste Disneyfilm, een conventioneel sprookjesverhaal van twee zusjes, de prinsessen Anna & Elsa, die heel close opgroeien, wees worden zodat de oudste Elsa tot koningin van Arendelle wordt gekroond.

Van de ene op de andere dag besluit zij zich van de wereld af te sluiten en in eenzaamheid haar dagen te slijten. Elsa heeft de gave dat ze met een eenvoudig gebaar alles in ijs kan doen verstenen. Een onverklaarbare magische kracht die haar meer schijnt te deren dan te eren. Een banaal voorval doet de koningin zelfs uit het Scandinavische koninkrijk wegvluchten, daarbij alles wat ze aanraakt omtoverend in een eeuwige sneeuwvlakte, om zich ver weg in een ijskasteel terug te trekken.

Het grootste gedeelte van FROZEN bestaat vervolgens uit Anna’s hartstochtelijk zoeken naar haar zus, vooral ook omdat er door iedereen zo naar de zomerzon, naar warmte wordt verlangd; en alleen Elsa kan die opnieuw in het land brengen. Op haar avontuurlijke zwerftocht ontmoet Anna Kristoff & rendier Sven en sneeuwmannetje Olaf. Behalve de show stelen zal het olijke baasje ook de harten van de kijkertjes weten te veroveren. Merkwaardig wel dat de twee zusjes zo zijn getekend dat ze allebei gezichtjes hebben van poppemiekes, zo weggelopen uit de eerste de beste speelgoedwinkel.

Verantwoordelijk daarvoor lijken in eerste instantie de doorgewinterde animator Chris Buck, een veteraan uit de Disneystal wiens antecedenten teruggaan tot The Fox and the Hound, en Jennifer Lee, coscenariste van Wreck-It Ralph. Ook voor het verhaal zelf is teruggegrepen naar de succesformule en de Disney-traditie, denk maar aan Pocahontas, Mulan en The Princess and the Frog.

Mis in geen geval echter de kortfilm, de voorfilm GET A HORSE van Lauren McMullan, een duizelingwekkend achtervolgingsvertelseltje (van 5’) met Mickey Mouse, Minnie, Peg-Leg Pete e.a., helemaal getekend in de stijl van de cartoons van de jaren 30, waarin gejongleerd wordt met zwart-wit, kleur en 3D dat het een lieve lust is.

Geschreven door FREDDY SARTOR

Frozen

04/12/2013
Regisseur: 
Productiejaar: 
2013
Distributeur: 
Disney

Media: 

Trailer: 

5ddmISZWTAA

onomatopee