Grace Of Monaco

Toen Grace Kelly begin de jaren '60 besloot om Hollywood te laten voor wat het was – nochtans had ze tot driemaal toe de hoofdrol gespeeld in een thriller van Alfred Hitchcock, die haar definitief had gelanceerd – en te kiezen voor een huwelijk met prins Rainier van Monaco was de wereld te klein. De frêle Grace Kelly die het ene sprookje inruilt voor een ander, ook al is dat aan de andere kant van de wereld. Maar het sprookjeshuwelijk is alles behalve dat. Bovendien heeft Rainier te maken met De Gaulle, die verwikkeld zit in de Algerijnse kwestie en geld nodig heeft, veel geld om deze oorlog in zijn voordeel te kunnen beslechten. En hij heeft zijn oog laten vallen uitgerekend op Monaco, de president al langer een doorn in het oog.

Want Monaco slaagt erin zomaar tal van bedrijven aan te trekken zonder dat er belastingen worden betaald. Grace Kelly is nog even in de running voor de hoofdrol van Marnie, de volgende film van Hitch maar uiteindelijk geeft ze de rol terug. Tegen die tijd heeft ook Rainier zijn toestemming ingetrokken om haar acteren in Hollywood voort te zetten. De roddelpers heeft een gemakkelijke prooi geroken. Het is maar dankzij haar biechtvader dat zij er in slaagt zich als vrouw op te werken en definitief uit de schaduw van Rainier te treden; de plicht van moeder en echtgenote roept!

Olivier Dahan, maker van het succesrijke Le môme, de best aardige biografie van Edith Piaf, schetst in deze epoquefilm samen met een fraai tijdsbeeld een vaag portret van een huwelijk dat met heel veel moeite overeind blijft. Naargelang de tijd vordert verwordt GRACE OF MONACO tot een ietwat onaf verhaal over een wereld van glitter & glamour, van geld en macht, van ambitie en angst. Maar of dat deze al te oppervlakkige benadering moet verklaren is nog maar de vraag.

Geschreven door FREDDY SARTOR

Grace Of Monaco

21/05/2014
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
eOne

Media: 

Trailer: 

oE-PdMtcJZ0

onomatopee